عوارض خوردن زیاد قرص پوکساید و عوارض قطع ناگهانی کلردیازپوکساید
کلردیازپوکساید برای درمان علائم استرس و اضطراب کاربرد دارد. متاسفانه اضطراب در میان افراد آنقدر شایع شده که کمتر فردی پیدا میشود که حتی یکبار در زندگی خود این عارضه را تجریه نکرده باشد.
قرص کلردیازپوکساید یکی از پرکاربردترین داروها برای کنترل اضطراب است که در اینجا با این دارو بیشتر آشنا خواهیم شد.
کلردیازپوکساید چیست؟
کلردیازپوکساید یک بنزودیازپین است که جهت درمان اختلالات اضطراب کاربرد دارد. بنزودیازپینها متعلق به گروهی از داروها به نام داروهای تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی (CNS) هستند که سرعت عملکرد سیستم عصبی را کاهش میدهند. فقط با دستور پزشک مجاز به مصرف این دارو هستید.
قرص کلردیازپوکساید برای چیست؟
در بیشتر موارد کلردیازپوکساید به 2 دلیل تجویز میشود:
- کاهش اضطراب به صورت کوتاه مدت
- کمک به برطرف کردن علائم ترک الکل
این دارو با تاثیر روی انتقال دهندههای عصبی منجر به اثر آرامبخشی در سلولهای مغزی میشود. همچنین Chlordiazepoxide یک شل کننده عضلانی نیز به حساب میآید و به همین دلیل در کمک به برطرف کردن علائم ترک الکل نیز مورد استفاده قرار میگیرد. هنگام ترک الکل علائمی چون گرفتگی عضلانی بسیار شایع است و به همین دلیل این قرص تجویز میشود. کلردیازپوکساید در دوزهای بالا خوابآور است.
نحوه استفاده از قرص کلردیازپوکساید
دوز این دارو و دفعات مصرف آن در یک روز به طور دقیق توسط پزشک باید تعیین شود. بنابراین در درجه اول باید دستور پزشک را در نظر بگیرید. معمولا از مقادیر زیر برای مصرف کلرودیازپوکساید استفاده میشود:
برای درمان اضطراب:
- بزرگسالان: 5 تا 25 میلیگرم 3 تا 4 بار در روز
- افراد مسن: 5 میلیگرم 2 تا 4 بار در روز
- کودکان 6 سال و بالاتر: ابتدا با دوز 5 میلیگرم 2 تا 4 بار در روز آغاز میشود و بعد در صورت صلاحدید پزشک ممکن است دوز مصرف افزایش یابد.
- کودکان زیر 6 سال: دوز این دارو باید توسط پزشک برای این رده سنی تعیین شود.
برای اضطراب و نگرانی قبل از عملهای جراحی
- بزرگسالان: 5 تا 10 میلیگرم 3 یا 4 بار در روز. از چند روز قبل از عمل جراحی مصرف دارو باید آغاز شود.
- کودکان: دوز دارو توسط پزشک باید تعیین شود.
برای علائم ترک الکل:
- بزرگسالان: در ابتدا 50 تا 100 میلیگرم در روز. این دوز ممکن است تا مدتی همچنان ادامه داشته باشد. با این حال دوز قرص کلردیازپوکساید بیشتر از 300 میلیگرم در روز نیست.
- کودکان: دوز دارو توسط پزشک باید تعیین شود.
بهترین زمان مصرف Chlordiazepoxide
با غذا یا بدون غذا این دارو را میتوانید مورد استفاده قرار دهید. در واقع باید طبق دستور پزشک پیش رفته و در زمانی که وی تعیین کرده است این قرص را بخورید. در بعضی موارد پزشک توصیه میکند که قرص کلردیازپوکساید را چند ساعت قبل از خواب مصرف نمایید.
عوارض جانبی قرص کلردیازپوکساید
بعد از مصرف این دارو اگر علائم واکنشهای آلرژیک یا حساسیت را تجربه کردید، فورا باید از پزشک کمک بگیرید. این علائم عبارتند از: کهیر، دشواری در تنفس، تورم صورت، لب، زبان یا گلو. کلرودیازپوکساید ممکن است باعث اختلال شدید در تنفس شود به خصوص اگر فرد اخیرا یک داروی مخدر یا الکل استفاده کرده باشد. در این مورد هم باید فورا به پزشک مراجعه شود. خطرناکترین عوارض جانبی داروی کلردیازپوکساید عبارتند از:
- خواب آلودگی شدید
- صحبت کردن به شکل نامفهوم
- ضربان قلب آهسته و تنفس آهسته
- اختلال در حافظه یا تمرکز
- تغییرات غیرعادی در خلق و خو (مانند افکار خودکشی یا آسیب رساندن به خود)
- مشکل در تعادل یا حرک دادن عضلات
- سردرگمی، هیجان، عصبانیت و پرخاشگری
- درد معده و از دست دادن اشتها
احساس خوابآلودگی یا سرگیجه ممکن است در افراد مسن بیشتر به طول انجامد. بنابراین ممکن است این افراد برای جلوگیری از افتادن یا آسیبهای احتمالی نیاز به مراقبت داشته باشند. دیگر عوارض جانبی رایج کلردیازپوکساید شامل گیجی، خواب آلودگی متوسط و مشکل در حفظ تعادل است. پس از قطع مصرف کلردیازپوکساید در صورت داشتن علائم زیر فورا باید به پزشک مراجعه شود:
- حرکات غیرعادی ماهیچهای، تحرک یا پرحرفی بیش از حد، تغییرات ناگهانی و شدید در خلق و خو یا رفتار، گیجی، توهم، تشنج، افکار یا اعمال خودکشی.
برخی از علائم ترک این دارو ممکن است حتی تا 12 ماه یا بیشتر طول بکشد. اگر علائمی دارید که آزار دهنده است یا فکر میکنید ممکن است خطرناک باشد، حتما پزشک را در جریان قرار دهید.
عوارض قطع ناگهانی قرص کلردیازپوکساید
Chlordiazepoxide نه تنها باید زیر نظر پزشک مصرف شود بلکه در صورتی که بخواهید آن را قطع کنید نیز زیر نظر پزشک باید اقدام نمایید. در صورتی که به طور ناگهانی مصرف قرص کلردیازپوکساید را کنار بگذارید، ممکن است دچار عوارض ترک دارو شوید که عبارتند از:
- لرزش
- بیقراری
- اسپاسم عضلات
- روان پریشی
- بیخوابی
- گیجی
- حالت تهوع و استفراغ
- تشنج
- افسردگی
اما اگر به طور اصولی اقدام کرده و زیر نظر پزشک کم کم دوز مصرفی را کاهش دهید، در این صورت عوارض قطع ناگهانی این دارو در شما بروز نخواهد یافت.
قرص کلردیازپوکساید خواب آور است؟
چنانچه شرح دادیم کلردیازپوکساید یک داروی ضد اضطراب و استرس است اما اثرات خواب آلودگی نیز میتواند داشت. بنابراین بهتر است در زمان استفاده از این دارو از انجام فعالیتهایی که نیاز به هشیاری کامل دارند (مثل رانندگی) بپرهیزید. چند ساعت قبل از خواب بهترین زمان استفاده از قرص کلردیازپوکساید است.
کلردیازپوکساید با چه داروهایی تداخل دارد؟
استفاده از کلردیازپوکساید با سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی میشوند یا تنفس را کند میکنند، ممکن است عوارض جانبی خطرناکی داشته و حتی منجر به مرگ شود. قبل از استفاده از داروهای مخدر، قرص خواب، شل کننده عضلانی یا داروی اضطراب یا تشنج، از پزشک خود مشورت بگیرید. همچنین پزشک را در جریان هر نوع داروی بدون نسخه، ویتامین یا داروی گیاهی که مصرف میکنید قرار دهید. بخشی از مهمترین داروهایی که قرص کلردیازپوکساید با آنها تداخل ایجاد میکنند، عبارتند از:
- فلوتیکازون
- دولوکستین
- متوپرولول
- پانتوپرازول
- هیدروکسیزین
- سیتالوپرام
- ملوکسیکام
- کاریسوپرودول
لیست بالا کامل نیست. حتما لیست داروهای خود را در اختیار پزشک قرار دهید تا از لحاظ تداخل دارویی بررسیهای لازم را به عمل آورد.
هشدارهای لازم در مورد داروی کلردیازپوکساید
به موارد زیر دقت کنید:
- کلردیازپوکساید میتواند باعث کند یا متوقف شدن تنفس شود؛ به خصوص اگر از یک داروی مخدر یا الکل استفاده شده باشد.
- استفاده نادرست از کلردیازپوکساید میتواند باعث اعتیاد، مصرف بیش از حد یا مرگ شود.
- کلردیازپوکساید را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید. اگر پس از مصرف طولانی مدت به طور ناگهانی مصرف دارو را متوقف کنید، ممکن است علائمی را تجربه کنید که تهدید کننده زندگی باشند. برخی از علائم ترک ممکن است تا 12 ماه یا بیشتر طول بکشد.
- اگر مصرف کلردیازپوکساید را متوقف کردید و علائمی مانند: حرکات غیرعادی ماهیچهها، فعال یا پرحرفتر شدن، تغییرات ناگهانی و شدید در خلق و خو یا رفتار، گیجی، توهم، تشنج یا افکار خودکشی دارید فورا از پزشک کمک بگیرید.
نکاتی قبل از شروع مصرف کلردیازپوکساید
اگر به کلردیازپوکساید حساسیت دارید، نباید از آن استفاده کنید. چنانچه تاکنون مشکلات زیر را داشتهاید باید پزشک را در جریان بگذارید:
- افسردگی، اختلال خلقی، افکار یا اعمال خودکشی
- اعتیاد به الکل یا مواد مخدر
- بیماری کبد و کلیه
استفاده از این دارو برای اطفال زیر 6 سال تائید نشده است.
مصرف قرص کلردیازپوکساید در بارداری و شیردهی
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید قبل از مصرف کلردیازپوکساید با پزشک مشورت کنید. کلردیازپوکساید ممکن است به جنینی که در شکم مادر است آسیب برساند. به خصوص در 3 ماهه نخست بارداری از مصرف این دارو بپرهیزید. در مورد اینکه در دوران شیردهی مجاز به مصرف قرص کلردیازپوکساید هستید یا خیر، باید با پزشک مشورت کنید.
علائم اوردوز با کلردیازپوکساید
مصرف بیش از حد قرص کلردیازپوکساید در صورت مصرف آن با الکل، داروهای مخدر یا سایر داروهایی که باعث خواب آلودگی میشوند یا تنفس را کند می کنند میتواند کشنده باشد. علائم مصرف بیش از حد این دارو عبارتند از:
- خشکی دهان، تاری دید، کاهش ادرار، یبوست، خواب آلودگی شدید، گیجی، ضعف عضلانی یا از دست دادن هوشیاری.
قرص پوکساکیم 5 برای چیست؟
پوکساکیم یکی از مارکها یا برندهای قرص کلردیازپوکساید است که زیر نظر پزشک باید مصرف شود و اثرات آرامشبخش دارد. قرص پوکساکیم 5 کمترین دوز کلردیازپوکساید است که برای کاهش اضطراب تجویز میشود.
چقدر طول میکشد تا کلردیازپوکساید اثر کند؟
2 ساعت طول میکشد تا این دارو به طور کامل در بدن جذب شود. اما اثرات مصرف را در بسیاری از موارد حتی بعد از نیم ساعت نیز میتوان مشاهده کرد. در برخی منابع گفته شده که اگر این دارو با معده خالی مورد استفاده قرار گیرد، جذب بهتری خواهد داشت. تقریبا 6 تا 8 ساعت طول میکشد تا اثر این دارو از بین برود.
کلردیازپوکساید برای معده
ترکیب کلردیازپوکساید و کلیدینیوم در ترکیب با سایر داروها برای درمان مشکلات معده یا روده از جمله زخم معده، سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و انتروکولیت (التهاب کولون و روده کوچک) استفاده میشود. کلردیازپوکساید میتوان در شل شدن عضلات روده و معده اثرگذار باشد.
کلردیازپوکساید و فشار خون
مصرف داروهای کاهنده فشار خون به همراه کلردیازپوکساید میتواند خطر افت فشار خون را به دنبال داشته باشد. بنابراین اگر برای مشکل فشار خون دارو مصرف میکنید، قبل از مصرف قرص کلردیازپوکساید پزشک را در جریان قرار دهید.
کلردیازپوکساید و خودکشی
یکی از عوارض جانبی کلردیازپوکساید به خصوص در صورت مصرف بیش از حد ممکن است افکار خودکشی و یا حتی اقدام برای خودکشی باشد. همچنین این دارو را نباید به طور ناگهانی قطع کنید زیرا در این حالت هم احتمال به وجود آمدن افکار خودکشی وجود دارد.
کلردیازپوکساید برای لاغری
همان طور که در عوارض قرص کلردیازپوکساید ذکر کردیم، مصرف این دارو در برخی از افراد با کاهش اشتها همراه است. بنابراین احتمالا لاغری را به دنبال دارد. اما به قطعیت نمیتوان در مورد این تاثیر صحبت کرد. حتی برخی از افراد با مصرف قرص Chlordiazepoxide دچار چاقی هم شدهاند.
کلردیازپوکساید برای زود انزالی
اگرچه برخی داروهای ضد اضطراب مثل فلوکستین میتوانند در درمان زود انزالی موثر واقع شوند اما داروهای ضد اضطراب دیگر مثل کلردیازپوکساید و دیازپام داروهای مناسبی برای کمک به بهبود انزال زودرس به شمار نمیآیند. بنابراین اگر مشکل زودانزالی دارید با مشورت پزشک از داروهای دیگری میتوانید بهره بگیرید.
کلردیازپوکساید برای ترک اعتیاد
قرص کلردیازپوکساید در دوزهای بالا و هنگامی که به مدت طولانی مورد استفاده قرار گیرد، خود ممکن است باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد شود و وقتی فرد آن را کنار میگذارد، با علائم ترک شدید مواجه شود. اما گاهی هم از این دارو به منظور ترک اعتیاد به الکل استفاده میشود. البته زیر نظر پزشک باید از قرص Chlordiazepoxide استفاده شود تا در ترک الکل موثر باشد.
قرص کلردیازپوکساید چاق کننده است؟
خیر؛ در اکثر منابع معتبر قید شده که قرص کلردیازپوکساید چاق کننده نیست و تاثیری در افزایش وزن ندارد. اما گاهی این دارو در برخی از افراد ممکن است باعث مقداری افزایش اشتها شود. خودسرانه این دارو را با هدف چاقی یا لاغری استفاده نکنید. کاربرد این دارو در رفع استرس و اضطراب است.
دوزهای کلردیازپوکساید
این دارو در 2 دوز در داروخانهها عرضه میشود: کلردیازپوکساید ۵ و کلردیازپوکساید 10. اینکه برای درمان مشکل شما کدام دوز مناسب است، توسط پزشک باید تعیین شود. کلردیازپوکساید فقط به صورت قرص خوراکی تولید میشود.
کلردیازپوکساید بدون نسخه
فروش این قرص بدون تجویز و دستور پزشک ممنوع است. برای خرید قرص کلردیازپوکساید با در دست داشتن نسخه پزشک میتوانید به صورت حضوری به داروخانه ها مراجعه نمایید.