آخرین مطالب سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، هنری و ورزشی را در پایگاه خبری صفحه فردا دنبال کنید.

روز ملی چای در بریتانیا در چه تاریخی است؟ + روز چای انگلیسی

در سایت صفحه فردا درباره پیدایش و اهمیت چای، حقایقی درباره چای، همچنین روز ملی چای مطالبی را فراهم آورده ایم که در ادامه با هم می خوانیم.

چای که یکی از محبوب ترین نوشیدنی‌های انگلیس است، مدت زیادی نیست که به بریتانیا نسبت داده شده است. اگرچه نوشیدن چای از هزاره سوم قبل از میلاد مسیح در چین شروع شد، اما تا اواسط قرن ۱۷ به انگلستان نیامده بود .

روز چای

در سال ۲۰۰۵ میلادی (۱۳۸۴ شمسی)، ۱۵ دسامبر در دنیا به عنوان روز جهانی چای نامگذاری شد که  برای اولین بار در دهلی نو پدیدار شد. سال بعد در کشور سریلانکا و سپس با برگزاری مراسمی در کشورهای چای‌خیزی چون بنگلادش، اندونزی، نپال، کنیا و.. سابقه جهانی پیدا کرد. هر ساله تمامی کشورهای چای­‌خیز دنیا به منظور ترویج و توسعه پرورش این گیاه ارزشمند، افزایش تولید و صادرات آن جهت بهبود وضعیت اقتصادی کشور و حفظ استقلال در برابر کشورهای استعمارگر، و همچنین تجلیل از شاغلین، دست‌اندرکاران و پژوهشگران دخیل در زنجیره پرورش، تولید و فرآوری آن به عنوان یک محصول راهبردی و نوشیدنی اشتغال­‌زا مبادرت به برگزاری جشن و بزرگداشت روز جهانی چای می‌کنند.

 

 

اما داستان به همین جا خاتمه پیدا نمی کتد.چون بعد از جایگاه چای در مصرف روزانه در بسیاری از کشور ها با فرهنگ خودشان  جایی در تقویم مناسبات برای خود باز کردند مثل روز  جهانی ۲۱ آوریل روز چای  انگلیسی مقبول شد ، که در انگلستان این روز با آداب خاص جشن گرفته می شود ،انگلیسی ها به قدری علاقه به نوشیدن چای دارند که بخشی جدا نشدنی از فرهنگ آن هاست، و در همه جای دنیا هم فرهنگ آن ها را همین طور تصور می کنند.

تاریخچه چای

بوته چای برای نخستین بار  درچین  و در حدود پنج هزار سال پیش شناخته شد که به تدریج خواص درمانی آن کشف شد. علاوه بر آن از چای برای مصارف رنگ‌آمیزی نیز استفاده می‌شده‌است.

هلندی ها  در سده هفدهم چای را از چین به  اروپا بردند و در مغازه‌های عطاری عرضه کردند .

 

 

نیکولاس تولپ  پزشک هلندی در کتاب خود تحت عنوان مشاهدات پزشکی در سال ۱۶۴۱ اعلام کرد: با نوشیدن چای از همه بیماری‌ها در امان هستید و عمرتان طولانی می‌شود. در قرن ۱۸ زمانی که  ملکه انگلیسی چای را به جای   آبجو  انگلیسی به عنوان نوشیدنی صبحانه خود انتخاب کرد، مُد بر مباحث پزشکی غلبه کرد.

اما در اصل این پرتغالی‌ها بودند که پای چای را به کشور انگلستان باز کردند؛ آن هم یک زن پرتغالی. حالا شما را به ماجرای جذاب تاریخ می بریم .

در  سال ۱۶۶۲  زمانی که دختر ژان چهارم، پادشاه پرتغال با چارلز دوم انگلستان ازدواج کرد. کاترین براگانزا با مهریه‌ای که شامل پول، جواهرات، از همه جالب‌تر “ادویه‌جات”، چندین بندر و… می‌شد، با چارلز دوم ازدواج کرد و ملکه‌ی انگلیس، اسکاتلند و ایرلند شد.

البته صحت این روایت هنور مشخص نشده و گروهی دیگر اعتقاد دارند که کلمه‌ی tea ریشه‌ی چینی دارد.

 

 

در روایت‌ها آمده که او در اسباب و وسایلی که همراه خود آورده بود، برگ چای هم داشت. حتی عده‌ای می‌گویند روی جعبه‌ای که کاترین برگ‌های چای را در آن نگهداری می‌کرد عبارت Trandporte de Ervas Aromaticas نوشته شده بود. معنی این عبارت انتقال گیاهان معطر می‌باشد و مخفف آن کلمه‌ی T.E.A یا همان tea در انگلیسی است که چای معنی می‌شود.

در آن دوران، چای را به عنوان دارو و برای تقویت بدن مصرف می‌کردند. چون معتقد بودند که از بسته شدن مجراهای طهال جلوگیری می‌کند.

به همین دلیل کم کم این نوشیدنی بین مردم هم رواج پیدا کرد و طعم چای انگلیسی بر دل عموم مردم نشست. البته این که مردم از ملکه و کارهای وی تقلید می‌کردند هم تأثیر زیادی بر رواج چای انگلیسی بین مردم داشت.

در آن دوره و زمانه چای بسیار گران بود. چون هنوز چای هندی شناخته نشده بود ،در واقع چای انگلیسی به نمادی از زنان اشراف‌زاده انگلستان تبدیل شده بود که ملکه کاترین در صدر جدول این زنان اشرافی قرار داشت.

سرو چای انگلیسی

ابتدا خبری از قاشق چای‌خوری، سرویس‌های چای ظریف با طر‌ح‌های رنگارنگ و قوری‌های مختلف نبود! در واقع دو کشور پرتغال و چین در این آداب‌ورسوم نقش داشتند. پرتغال که همان کشور ملکه کاترین بود، یکی از مسیرهای عبور ظروف چینی برای رسیدن به اروپا بود. این ظروف همگی گران بودند و اصلاً همین مسئله هم دلیلی بود برای محبوبیت چای انگلیسی و مراسم نوشیدن همان گونه که توضیح دادیم بخشی از جهیزیه‌ی کاترین هم همین ظروف چینی با ارزش بود. کاسه‌های کوچک مخصوص نوشیدن چای، نعلبکی، ظرف‌هایی برای شکر و قوری لوازمی هستند که در ست ظروف چینی وجود دارند. بعدها فنجان‌های چای، جای کاسه‌ها را پر کردند.

 

در اصل انگلیسی‌ها چیزی از آداب‌ورسوم نوشیدن چای نمی‌دانستند ،گفته می‌شود اولین بار در سال ۱۸۰۰ نوشیدن چای به عنوان عصرانه همراه با خانواده، توسط آنا(هفتمین بانوی دوک بدفور) انجام شد،در فاصله بین شام و ناهار و در بعد از ظهر می شود همراه خانواده چای نوشید. این رسم به زودی در میان جامعه کارگر به دلیل اینکه بعد از ناهار چیز زیادی نمی خوردند، مرسوم شد و به مرور در کل بریتانیا این به عنوان یک فرهنگ مرسوم به کار رفت.به مرور این رسم بین گروه کارگران و کم کم در تمام بریتانیا رواج پیدا کرد.

ظروف  چای انگلیسی و  رشد سفالگری

همان‌طور که گفتیم ظروف چینی بسیار گران بودند و برای رسیدن به این کشور باید مسیرهای طولانی و پر پیچ و خمی را طی می‌کردند. پس کم کم صنعتگران و سفالگران انگلیسی به فکر ساختن ظروف مخصوص سرو چای انگلیسی افتادند. رفته رفته مدل‌های مختلف وارد بازار شدند و مردم از آن‌ها استقبال کردند.

 

 

 

شرکت‌هایی مثل وود، اسپاد و رویال دالتون از جمله تولیدکنندگان این سرویس‌های چای بودند که از این تولیدات خود سود زیادی هم بردند. فنجان‌های دسته‌دار چای انگلیسی هم اولین بار در این کشور توسط همین شرکت‌ها ساخته شد.

کافه ها و چای

کافه ها نقش مهمی در رواج دادن سرو  چای ایفا کردند ،حتی کافه های لندن  که یکی از بازرگان های معروف چای، توماس گاروی بود که یک کافه در کوچه اکسچنج (Exchange Alley) در لندن داشت. او از سال ۱۶۵۷ چای دم کرده و چای خشک را به مشتریان عرضه می کرد.

 

 

سه سال بعد او یک تبلیغ در مورد فروش چای در میان مردم عرضه کرد. متن این تبلیغ این گونه بود: بدن خود را پر انرژی کنید و از پیری در امان بمانید. بنابراین  چای در میان کافه ها بسیار محبوب گشت و بسیاری از فروشگاه ها آن را برای خرید مردم فراهم کردند.

حقایقی خواندنی در مورد چای

– تقریباً ۱۵۰۰ نوع چای مختلف در جهان وجود دارد.

– به طور میانگین ،۸۵ درصد از چایی که در دنیا استفاده می شود ، چای یخی است.

– بیش از یک و نیم میلیون پوند چای به صورت روزانه در کشور های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد.

 

– چای یک نوشیدنی ملی در کشور ایران و افغانستان محسوب می شود.

– چای سبز بعد از چای سیاه دومین نوشیدنی گرم رایج است که هر دو را معمولاً با قند مصرف می کنند.

 

– مردم روسیه در قرن ۱۷ شروع به نوشیدن چای کردند اما از آن جایی که چای در این کشور قیمت بالایی داشت، تا قرن ۱۹ رواج پیدا نکرد و در بین مردم جا نیفتاد.

– چای در روسیه با سماور یا در یک محفظه فلزی درست می شد.

– چین بزرگترین تولید کننده چای است. در سال ۲۰۰۹ چین نزدیک به یک میلیون و ۳۵۰ تن چای تولید کرد. هند دومین تولید کننده چای محسوب می شود.

– تحقیقات نشان می دهد که ۲۷۳۷ سال قبل از میلاد مسیح، چینی ها گیاه چای را پرورش می دادند. از همان زمان برگ چای را به عنوان دمنوش مصرف می کردند.

– در سال ۲۰۱۱، به طور میانگین بیش از ۶۵ میلیارد بار چای مصرف شده است که تقریباً برابر با ۳ میلیارد گالن می شود.

– که ۸۵ درصد این چای ها، چای سیاه، ۱۴ درصد چای سبز و مابقی چای سفید بوده است.

 

– تقریباً بین ۴ الی ۱۲ سال طول می کشد تا گیاه چای به ثمر برسد.

– سه سال هم طول می کشد تا این گیاه آماده برداشت شود.

– کارخانه چای نپتون در دبی هر سال ۵ میلیارد تن چای تولید می کند.

– چای سیاه طولانی ترین فرآیند اکسیداتیون را دارد و چای سفید کوتاه ترین فرایند را دارد.

– به دلیل اینکه چای رطوبت را جذب می کند، پس بسیار مهم است که گیاه چای را حتماً در یک ظرف دربسته و محکم نگه دارید و فضای کوچکی را برای نگهداری انتخاب نکنید.

– چای پرکاربردترین نوشیدنی جهان بعد از آب محسوب می شود.

– بیش از ۳ میلیون تن چای هر سال در کل جهان تولید می شود.

– در زمان های خیلی دور در بعضی از نقاط کشور چین، مراسمی برگزار می شد که در آن شیر را داخل فنجان چای می ریختند و عقیده داشتند که مصرف این نوشیدنی برایشان خوش شانسی می آورد.

 

– مردم ایران در روز ۱۶۵ میلیون فنجان چای مصرف می کنند که در سال برابر با ۶۲ میلیارد فنجان می شود.

– بیشتر چای جهان در کوهستان هایی با ارتفاع ۹۱۴ الی ۲۱۰۰ متر بالای سطح دریا پرورش داده می شود و بیشتر پرورش گیاه چای در مناطق مرطوب انجام می گردد.

– کشور های تولید کننده چای، بیشتر آرژانتین، ایران، چین، هند، اندونزی، کنیا، سریلانکا و تانزانیا هستند.

– اگر برگ های گیاه چای چیده نشود، این گیاه به یک درخت تبدیل خواهد شد.

– چای سیاه در چین به چای قرمز هم معروف است.

 

– تقریباً ۶ دسته بندی پایه برای چای وجود دارد:چای سفید، چای زرد، چای سبز، چای اولونگ، چای سیاه و چای مخمری.

– بعضی از مشاوران خانواده عقیده دارند که زن و شوهر هنگام جر و بحث باید بحث را متوقف کرده و کمی چای بنوشند زیرا چای از لحاظ ذهنی آن ها را آرام می کند.

– گران قیمت ترین چای جهان، نوعی چای کمیاب در کشور چین است.

– چای کیسه ای و چای یخی در سال ۱۹۰۴ تولید شد.

 

 

 

– بسیاری از کسانی که عاشق چای بودند، چای کیسه ای را بدترین نوع اختراع برای قرن بیستم می دانستند، زیرا آن ها عقیده داشتند دانه های چای باید در مدت زمان مخصوص خودش دم بکشد و همین باعث خوشمزگی طعم چای می شود.

– یک فنجان چای تقریباً نصف یک فنجان قهوه کافئین دارد.

– شستن برگ چای، کافئین آن را تا حد زیادی از بین می برد.

– جالب است بدانید که برای چای، موسیقی هایی هم ساخته شده است.

– مطالعات اخیر، مخصوصاً چای سبز را راهی برای کاهش ابتلا به سرطان، بهبود تنفس، از بین بردن بوی بد دهان، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، کاهش فشار خون، کمک به کنترل وزن و کشتن باکتری و ویروس می دانند.

– چای سیاه تقریبا ۷۵ درصد چای مصرفی جهان را تشکیل می دهد.

– چای سیاه رایج ترین نوشیدنی در کشور انگلستان و اروپا است.

– چای سبز همچنین در ژاپن و چین رواج دارد.

– چای سفید و اولونگ رواج کمتری نسبت به دیگر چای ها دارد.

 

صفحه فردا

 

– در بیشتر نقاط جهان چای یک نوشیدنی بسیار مهم است که در طول روز مصرف می شود و علامت مهمان نوازی است.

– در بعضی از نقاط چین هنگامی که برای مهمان چای می آورند، او دو یا سه انگشتش را سه دفعه روی میز می زند که این حرکت نشان دهنده سپاسگزاری برای نوشیدنی چای است.

– چای در انگلستان اولین بار در سال ۱۳۵۷ معرفی شد. البته در آن زمان، خیلی در بین مردم محبوبیت نداشت.

– اولین چای هم در قهوه خانه ها به فروش رسید.

– جالب است بدانید که برای تولید ۱ لیتر قهوه، به ۱۱۲۰ میلی لیتر آب نیاز است اما برای تولید یک لیتر چای، فقط به ۱۲۰ لیتر آب نیاز است. در نتیجه چای نسبت به نوشیدنی های دیگر، به آب بسیار کم تری نیاز دارد.

– چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان است و هنگامی که با آب ترکیب می شود، سلامت بدن را از هر لحاظ افزایش می دهد.

– می توان گفت که چای، یکی از عوامل ارتباط بین شرقی ها و غربی ها بوده است.

مطالب مرتبط
دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.