بیوگرافی حامد شاکرنژاد و ویژگیهای تلاوت ایشان
حامد شاکرنژاد از قاریان معروف جهانی می باشند که افتخارات داخلی و بین المللی بسیاری کسب نموده اند، در اینجا با بیوگرافی حامد شاکرنژاد، ویژگیهای تلاوت ایشان و افتخاراتشان اشنا خواهیم شد.
حامد شاکرنژاد متولد ۳۱ فروردین ۱۳۶۲ در مشهد قاری و کارشناس قرآنی است. او فارغ التحصیل فوق لیسانس مدیریت بازرگانی و دکترای علوم قرآنی می باشد که خواندن قرآن را از ۵ سالگی با تقلید شروع کرد و حالا مدیر طرح ملی تلاوت قرآنی است.
بیوگرافی حامد شاکرنژاد
حامد شاکرنژاد در ۳۱ فروردین ماه سال ۱۳۶۲ شمسی در شهر مشهد متولد شد.تلاوتهای پدرش در منزل موجب آشنایی او و برادرش با آیات قرآن و جذب این دو به سوی تلاوت قرآن شد. او و برادرش از سن ۵ سالگی وارد جلسات قرآنی شدند و زیر نظر محمود فرقانی، جواد و مجتبی سادات فاطمی، که در تعلیم و تربیت آن دو نقش بسزایی داشتند، شروع به تقلید در قرائت قرآن و فعالیتهای قرآنی کردند.
او در سن یازده سالگی به عنوان نمایندهٔ جمهوری اسلامی ایران در مسابقات بینالمللی قرآن در عربستان شرکت نماید و در ردهٔ سنی بزرگسالان، حائز رتبهٔ نخست این مسابقات شود. نکتهٔ جالب توجه در این موفقیت این بود که او برای نخستین بار در مسابقات بینالمللی حضور پیدا کرده بود و تا آن زمان هیچ قاری ایرانیای نتوانسته بود در این مسابقات، رتبهٔ نخست را کسب کند.
ویژگیهای تلاوت حامد شاکرنژاد
او ابتدا از سبک تلاوت شیخ مصطفی اسماعیل بهره میبرد و از آن استفاده میکرد و در دوران کودکی پس از شرکت در دو مسابقهٔ کشوری و بینالمللی از صحنهٔ مسابقات خارج شد و به ارتقای سطح قرائت خود پرداخت و توانست در ادامهٔ فعالیت خود در حوزهٔ تلاوت به شهرت برسد.
تقلید از شیخ مصطفی اسماعیل
در اوایل انقلاب، بیشتر مردم تنها عبدالباسط را به عنوان قاری قرآن میشناختند. در چنین شرایطی بود که رهبر انقلاب، مصطفی اسماعیل را به مردم شناساند و تأکید کرد «مصطفی اسماعیل، طوری قرآن را میخواند که انگار الان نازل شدهاست» و پدر حامد هم به سبک مصطفی اسماعیل علاقهمند شد، او و حمید هم در دوران کودکی از وی تقلید میکردند. در همان سالها هم، یکبار در حضور آیت الله خامنهای، قرآن را به سبک او تلاوت کرد.
اولین مسابقه داخلی حامد شاکرنژاد
در سال ۱۳۷۴ وقتی ۱۲ سال داشت به مسابقات دانش آموزی کشور راه یافت و توانست با حیرت اساتید بعنوان نفر اول کشور انتخاب شود.
حامد شاکرنژاد نفر اول در عربستان
در سال ۱۳۷۴ بعد از کسب مقام اول کشوری توانست در دو ماه جزء ۵ قرآن را حفظ کرده و راهی مسابقات بین المللی قرآن کریم در عربستان شود. او در حالی توانست بعنوان نفر اول در این مسابقات بزرگسال انتخاب شود که تا آن زمان هیچ قاری ایرانی به این مقام نرسیده بود.
بعد از کسب مقام اول در عربستان علاوه بر پاداش مالی، از طرف پادشاه وقت عربستان «ملک فهد» دو جایزه دیگر مادی و معنوی هم دریافت کرد. جایزه معنوی ایشان اجازه ورود یک ساعته به داخل خانه کعبه بود جایی که حضرت علی علیه السلام در آن متولد شده است.
سبک تلاوت با تایید رهبری
بعد از ایجاد سبک جدیدی در تلاوت قرآن، این سبک مورد تایید رهبری قرار گرفت و حالا بسیاری از جوانان و نوجوانان ایرانی و غیر ایرانی از وی تقلید می کنند.
تمرینات دوران نوجوانی و جوانی
وی در دوران کودکی و نوجوانیاش، از دهها تلاوت شیخ مصطفی اسماعیل تقلید کرد. همزمان با آن قرائت قرآن را از ابتدای قرآن شروع میکرد و خود الحانی را که از نوار فرا گرفته بود، به جاهای دیگر تعمیم میداد تا تسلط وی بر تمام قرآن یکدست شود و بتواند تمام قرآن را همچون شیخ مصطفی اسماعیل تلاوت کند. حضور در جلسات قرآنی و استفاده از تجربیات اسماعیل اصلمند نقش بسزایی در روند رو به رشد وی در این مسیر بود.
علاوه بر تقلید، او روزانه ۳۰ صفحه از قرآن را به روش تحقیق تلاوت میکرد.
حرکات دست و سر
وی دربارهٔ حالات بدناش هنگام تلاوت توضیح میدهد: «حرکات دست و سر، حالات شخصی است و به سبک خواندن ارتباطی ندارد، هیچ عمدی هم در کار نیست و این حرکات ناخودآگاه از درونم سرچشمه میگیرند نمیدانم چقدر درست است اما معتقدم قاری باید راحت بتواند با حرکات دست یا سر معنای آیات را به مخاطب القا کند؛ یعنی شاید یکجا لازم باشد قاری با دستش، نکتهای را تأکید کند باید توجه داشته باشیم که همه چیز باید در خدمت معنا باشد.»
انداختن شال هنگام تلاوت
همواره در هنگام تلاوت یک شال بر روی دوش او دیده میشود. در این رابطه وی اعتقاد دارد که لباس قاری نباید یک لباس عادی و مثل بقیه مردم باشد، به طوری که لباس او نشان دهندهٔ موقعیت اجتماعی قاری باشد، و شنونده بر روی قاری حساب ویژهای باز کند، تا جذب کردن معنای قرآن برایش آسانتر شود؛ همانطور که بسیاری از حرفهها نیز لباس مخصوص خود را دارند.
استفاده از الحان متمایز در تلاوت
او معتقد است چون آیات قرآن تکراری نیستند، پس الحانی هم که مخصوص آیهٔ مربوط به خود است نباید تکراری باشد، تا شنونده بتواند عمیقتر با معانی ارتباط برقرار کند.
ابتهالخوانی حامد شاکرنژاد
تنها ابتهالی که او خواندهاست، ابتهال حبالحسین است که برای امام سوم شیعیان، امام حسین ع خواندهاست.
او گفتهاست که یک ابتهال خوان نیست و ابتهال حبالحسین را هم فقط به دلیل عشق و ارادتی که نسبت به او دارد، اجرا کردهاست.
طرح ملی تلاوت توسط حامد شاکرنژاد
پس از پیشنهاد طرح ملی تلاوت، توسط شاکرنژاد، این طرح در اختتامیهٔ بیستمین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در تهران توسط معاونت وقت قرآن و عترت وزارت ارشاد اسلامی رونمایی شد، که مدیریت این طرح بر عهده خود شاکرنژاد است. طی این طرح نوجوانانی که دارای استعداد قرآنی هستند، در تمام کشور جذب میشوند و به آنها در ۶ بخش آموزشهای لازم داده میشود تا استعدادهای قرآنی و جوان کشور پرورش یابند. آن ۶ بخش به شرح زیر است:
۱ـ تجوید
۲ـ صوت
۳ـ لحن
۴ـ حفظ
۵ ـ ترجمه و مفاهیم
۶ ـ آداب و احکام تلاوت قرآن کریم
عناوین داخلی حامد شاکرنژاد
نفر اول مسابقات قرآن کریم دانش آموزی مشهد در سال ۱۳۷۴
نفر اول مسابقات قرآن کریم دانش آموزی استان خراسان در سال ۱۳۷۴
نفر اول مسابقات قرآن کریم دانش آموزی کشور در سال ۱۳۷۴
نفر اول مسابقات قرآن کریم اوقاف و امور خیریه مشهد مقدس در سال ۱۳۷۴
نفر اول مسابقات قرآن کریم اوقاف در استان خراسان در سال ۱۳۷۴
نفر اول مسابقات سراسری قرآن کریم اوقاف و امور خیریه در سال ۱۳۷۴
مقامهای بینالمللی حامد شاکرنژاد
نفر اول مسابقات بینالمللی قرآن کریم عربستان سعودی در رشته قرائت و حفظ ۵ جزء در سال ۱۳۷۴
سفرها
وی به کشورهای ترکیه، عربستان سعودی، پاکستان، قطر، امارات متحده عربی، سوریه، لبنان، اندونزی، بنگلادش، مالزی و عراق جهت تبلیغ و تلاوت قرآن کریم سفر کردهاست