هشدار درباره شیوع بیماری گوارشی جدید در کشور | علائم و راههای انتقال را بشناسید

همزمان با افزایش مراجعات بیماران به مراکز درمانی، گزارشهایی از شیوع یک بیماری گوارشی جدید در کشور منتشر شده که با علائمی مانند تب، تهوع، اسهال و درد شکمی همراه است.
دکتر آمیتیس رمضانی متخصص بیماریهای عفونی و عضو هیأت علمی انستیتو پاستور درباره افزایش موارد عفونتهای گوارشی در فصل تابستان اظهار کرد: همانطور که در زمستان شاهد شیوع بیشتر عفونتهای تنفسی هستیم، در تابستان معمولا عفونتهای گوارشی افزایش مییابند. عوامل متعددی در این افزایش نقش دارند. از یک سو انواع ویروسها، باکتریها و انگلهای ایجادکننده اسهال در فصل گرم سال فعالتر میشوند و از سوی دیگر مسافرتهای تابستانی و شیوع «اسهال مسافرتی» نیز به این مسئله دامن میزند.
وی ادامه داد: در حال حاضر شاهد افزایش موارد ابتلا به عفونتهای گوارشی با علائم اسهال هستیم که این موضوع کاملا منطبق با الگوی فصلی بیماریهای عفونی است. اما نمیتوان به طور قطعی گفت این بیماری از نوع آدنوویروس است.
راههای انتقال و علائم بیماری عفونی جدید چیست؟
رمضانی درباره راههای انتقال این عفونتها توضیح داد: مهمترین راههای انتقال شامل مصرف آب آلوده، غذای آلوده، میوه و سبزیجات ضدعفونینشده و تماس با افراد بیمار است. آدنوویروس که گاهی به اشتباه به عنوان عامل اصلی این عفونتها معرفی میشود، عمدتا باعث عفونتهای تنفسی شده و اگرچه علائم اصلی آن شامل تب، گلودرد، سرفه و قرمزی چشم است، اما ممکن است علائم گوارشی نیز داشته باشد.
وی تاکید کرد: در موارد فعلی، آنچه ما مشاهده میکنیم، بیشتر شامل علائم گوارشی است که مشابه سالهای گذشته بوده و به نظر نمیرسد افزایش غیرعادی داشته باشد، هرچند ممکن است به دلیل افزایش مسافرتها در ماههای اخیر، موارد ابتلا کمی بیشتر از سالهای قبل باشد.
چگونه به بیماری فصل تابستان دچار نشویم؟
این متخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اهمیت پیشگیری گفت: در سفرها حتما از آب بطریشده استفاده کنید یا آب را به مدت کافی بجوشانید. جوشاندن آب میتواند بسیاری از عوامل بیماریزا را از بین ببرد. هنگام مصرف غذاها نیز باید دقت کافی داشت. هنگام تهیه غذا از مراکز بیرون از منزل، به ویژه در فصل گرما، باید از بهداشت مراکز و تازه بودن مواد غذایی اطمینان حاصل کرد. گرم کردن مجدد غذا به طور کامل نیز میتواند بسیاری از عوامل عفونی را از بین ببرد.
رمضانی درباره شستشوی میوه و سبزی هشدار داد و گفت: شستشوی ساده با آب یا حتی آب و نمک یا مایع ظرفشویی برای از بین بردن عوامل بیماریزایی مثل وبا کافی نیست. حتما باید از مواد ضدعفونیکننده پایه کلر مانند پرکلرین استفاده شود. شستشوی مکرر دستها به ویژه هنگام سفر و پس از تماس با سطوح عمومی، یکی از موثرترین راههای پیشگیری است.
رمضانی یادآوری کرد: اگرچه ممکن است موارد ابتلا به عفونتهای گوارشی در تابستان افزایش یابد، اما با رعایت اصول بهداشتی میتوان این خطر را به حداقل رساند. در صورت بروز علائم شدید یا طولانیشدن بیماری، حتماً به پزشک مراجعه کنید.