اخبار کارگرانویژه

حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴)| شیوه جدید اثبات عدم پرداخت حق بیمه کارگران+ تبدیل قرارداد کار موقت به دائم

طبق آخرین تصمیمات دیوان عدالت اداری و سازمان تأمین اجتماعی، محاسبه حق بیمه برای کارگران ساعتی و نیمه وقت باید بر اساس ساعات کار واقعی آنها انجام شود.

حق بیمه کارگران نیمه وقت یا ساعتی می بایست به صورت کامل پرداخت شود و همین امر سبب شد تا در صفحه فردا به حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴) و شیوه جدید اثبات عدم پرداخت حق بیمه کارگران بهمراه شرایط تبدیل قرارداد کار موقت به دائم بپردازیم.

حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴)

بر اساس رای شماره ۴۲۸۰ مورخ ۱۷/۱۱/۱۴۰۲ هیات تخصصی دیوان عدالت اداری اقدامات سازمان تامین اجتماعی در خصوص اخذ لیست حق بیمه کارگران نیمه وقت یا ساعتی به صورت یک روز کامل مطابق قوانین و مقررات تشخیص داده شده و ابطال نگردیده است‌.

بر اساس رای شماره ۴۲۸۰ مورخ ۱۷/۱۱/۱۴۰۲ هیات تخصصی دیوان عدالت اداری اقدامات سازمان تامین اجتماعی در خصوص اخذ لیست حق بیمه کارگران نیمه وقت یا ساعتی به صورت یک روز کامل مطابق قوانین و مقررات تشخیص داده شده و ابطال نگردیده است‌.

حق بیمه کارگران
حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴)

این دادنامه در خصوص سایر کارگرانی که به صورت ساعتی فعالیت مین مایند اما لیست حق بیمه آنها برابر یک روز کامل دریافت می شود قابلیت استناد خواهد داشت.

نکات کلیدی درباره بیمه کارگران نیمه وقت:

  • محاسبه حق بیمه باید متناسب با ساعات کار واقعی باشد

  • قراردادهای ساعتی نیاز به محاسبه دقیق ساعات کار دارند

  • تصمیم دیوان عدالت اداری برای تمامی کارگران ساعتی قابل استناد است

کارگران برای اثبات عدم پرداخت بیمه چه کار کنند؟

به طور کلی، اکثر اختلافات موجود در اداره کار، پس از بروز تنش بین کارگر و کارفرما شکل می‌گیرد.

معمولاً کارگران برای حفظ شغل، در زمان قبول شرایط کاری، از بسیاری از حقوق خود مانند بیمه چشم‌ پوشی می ‌کنند. اما هنگامی که با مشکلات و اختلافاتی با کارفرما مواجه می ‌شوند، به فکر احقاق این حقوق خود از کارفرما می ‌افتند.

برای بسیاری از کارگران این سوال است که اگر کارفرما حق بیمه پرداخت نکند, چه کاری می توانند بکنند؟

اگر کارفرما حق بیمه را پرداخت نکند، شما می‌توانید به راحتی از او شکایت کنید و حق بیمه خود را دریافت کنید.

در این شرایط کارفرما ممکن است با جریمه ‌ای از سوی تامین اجتماعی مواجه شود و همچنین حق بیمه شما (سوابق بیمه) برایتان ثبت خواهد شد.

لازم به ذکر است که شما باید ثابت کنید که برای کارفرما مشغول به کار بوده ‌اید و مسئولیت این موضوع بر عهده شماست.

جریمه عدم پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی

حق بیمه باید به سازمان تامین اجتماعی پرداخت شود و این مبلغ ۳۰درصد از حقوق کارگر را شامل می ‌شود. از این مقدار، ۲۳درصد سهم کارفرما و ۷درصد سهم کارگر است.

کارفرمایان موظف ‌اند تا صورت مزد، حقوق و حق بیمه و بیمه بیکاری مربوطه را تا پایان آخرین روز ماه بعد به سازمان تامین اجتماعی ارسال کنند.

جریمه ‌های کارفرمایان به دلیل عدم رعایت الزامات قانونی در زمینه بیمه و حق بیمه کارگران به طور کلی به چهار دسته تقسیم می‌ شود:جریمه عدم کسر حق بیمه سهم کارگر از دستمزد او،جریمه عدم تنظیم و ارسال صورت دستمزد،جریمه عدم پرداخت تمام یا بخشی از حق بیمه و جریمه عدم ارسال لیست بیمه است.

حق بیمه کارگران
حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴)

بیمه نکردن کارگر

بر اساس ماده ۱۸۳قانون تامین اجتماعی، کارفرمایانی که برخلاف ماده ۱۴۸این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری کنند، علاوه بر پرداخت کلیه حقوق متعلق به کارگر (شامل سهم کارفرما)، بسته به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم، به جریمه نقدی معادل ۲تا ۱۰برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.

اینکه شنیده می شود که برخی از کارفرمایان از جریمه عدم پرداخت معاف می شوند شرایط خاصی دارد.

معافیت برای پرداخت زود هنگام: کارفرمایانی که قبل از صدور اجرائیه اقدام به پرداخت کامل بدهی خود نمایند، از ۴۰درصد جرائم مربوط معاف خواهند بود.

شرایط کارگاه‌ های دارای بحران مالی: برای کارگاه‌ های با مشکلات مالی، این میزان معافیت طبق تصویب هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی می ‌تواند تا ۶۰درصد افزایش یابد.

لغو معافیت در صورت صدور اجرائیه: در صورت صدور برگ لازم‌ الاجرا، معافیت ۴۰۰% جریمه‌ های متعلقه لغو می ‌شود. همچنین، علاوه بر این، یک بیستم از بدهی به عنوان نیم عشر اجرایی به کارگاه تعلق خواهد گرفت.

اقدام کارگر در صورت عدم پرداخت حق بیمه

اگر کارفرما حق بیمه کارگران را پرداخت نکند، کارگر می‌تواند با مراجعه به شعبه تامین اجتماعی جهت شکایت و تقاضای بازرسی اقدام کند. کارفرما در این شرایط موظف است که علاوه بر پرداخت حق بیمه، جریمه ‌ای به مبلغی بیش از حق بیمه پرداخت نشده را نیز پرداخت کند.

به طور کلی شرایط شکایت از کارفرما بابت عدم پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی به شرح زیر است:

وجود قرارداد: اگر کارگر دارای قرارداد است، مراحل اداری و قانونی به ‌سرعت آغاز می ‌شود و مدارک مربوطه به‌ راحتی قابل ارائه خواهند بود.

عدم وجود قرارداد: در صورتی که کارگر قراردادی نداشته باشد، باید از طرف اداره کار نامه ‌ای به شعبه بیمه ارسال شود. این نامه به کارگزاری مسئول تحویل داده می ‌شود. کارگر می ‌تواند با ارائه شواهد و مستندات، از شاهدان برای اثبات ادعای خود استفاده کند.

حق بیمه
حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴)

جمع ‌آوری شواهد: استفاده از سوابق بیمه نیز به کارگزاری کمک می‌ کند تا تخلف کارفرما را اثبات کند.

شرایط تبدیل قرارداد کار موقت به دائم

این «دائمی شدن قراردادهای کار» که در صورت ابلاغ به مراجع تشخیص و حل اختلاف کار که تاریح اجرای آن از روزهای پایانی بهمن ماه ۱۴۰۲ است، فقط محدود به کارگران قرارداد موقت در کارهای غیرمستمر است و براساس بند ۵ این آیین‌نامه، « کارگران/ افرادی که در قالب قراردادهای مدت موقت، در کارهای جاری مستمر فعالیت می‌کنند، مشمول مفاد این آیین‌نامه نخواهند بود».
اگر کارگر قرارداد موقتی با سابقه‌ی پیوسته‌ی ۴ ساله در یک کار غیرمستمر بعد از ۲۱ بهمن ۱۴۰۲ با حکم کارفرما بیکار شود در حالیکه پروژه همچنان برقرار است، علی‌القاعده باید در صورت مراجعه به مراجع تشخیص و حل اختلاف، حکم بازگشت به کار بگیرد.
 طبق آیین‌نامه تدوینی برای تبصره یک ماده ۷ قانون کار، از بهمن ماه ۱۴۰۲ تمام کارگرانی که به مدت ۴ سال در کارهای با ماهیت موقت یا پروژه‌ای حضور داشتند باید قرارداد کارشان دائم شود.
مصوبه هیات وزیران در خصوص تبصره ۱ ماده ۷ قانون کار با موضوع مدت زمان کار موقت، در ۲۹ بهمن‌ماه ۱۳۹۸ صادر شد؛ این مصوبه، تایید آیین‌نامه تبصره یک ماده ۷ قانون کار است که تاکید دارد مدت زمان قرارداد موقت در کارهای با ماهیت غیرمستمر، از ۲۰ بهمن ۹۸، چهار سال است؛
بنابراین تمام کارگرانِ قرارداد موقتِ مشاغل غیرمستمر که از ۲۰ بهمن ۹۸ تا چهارسال بعد یعنی ۲۰ بهمن ۱۴۰۲ در شغل خود باقی مانده‌اند، باید قراردادشان از روز بعد (۲۱ بهمن ۱۴۰۲) تا زمان اتمام پروژه، «دائمی شود» به این معنا که کارفرما دیگر حق اخراج یا تعدیل این کارگر را ندارد البته بازهم باید تاکید کرد «تا زمانی که کارگاه فوق‌الذکر برقرار است».
حق بیمه کارگران
حق بیمه کارگران نیمه وقت و ساعتی (قوانین جدید ۱۴۰۴)
ببینیم تعریف این آیین‌نامه از «مشاغل غیرمستمر» چیست؛ در آیین‌نامه ذیل این تعریف آمده است:
«کارهایی که طبیعت آنها جنبه غیرمستمر دارد، عبارتند از:
الف- تمامی کارها در کارگاه‌هایی که برای انجام مأموریتی خاص ایجاد شده و مأموریت آنها در تاریخ معینی به اتمام می‌رسد، نظیر کارگاه‌های سدسازی، راهسازی و ساخت کارخانه.
ب- تمامی کارگاه در کارگاه‌هایی که فعالیت آنها مقید به زمان خاصی نیست و در طول زمان تداوم دارند ولی جزو فعالیت‌ها و وظایف اصلی کارگاه نیستند، نظی ساخت سوله، ساختمان یا خط تولید جدید.»
بند ۲ این آیین‌نامه تاکید دارد « حداکثر مدت برای کارهایی که طبیعت آنها جنبه غیرمستمر دارد، چهار سال است» و البته در تبصره‌ای توضیح می‌دهد: « حداکثر مدت موقت شامل سقف زمانی مجموع قراردادهای مدت موقت است که برای انجام کارهای موضوع بند (۱) این تصویب‌نامه می‌توان با یک کارگر یا تعدادی از کارگران منعقد کرد».
در تبصره ۲ این بند توضیح داده شده که زمان‌های توقف پروژه یا تعطیلی کارگاه از سقف زمانی این آیین‌نامه معاف است و بایستی این زمان‌های فترت را در محاسبه سقف ۴ سال در نظر گرفت.
نکته اما اینجاست که این «دائمی شدن قراردادهای کار» که در صورت ابلاغ به مراجع تشخیص و حل اختلاف کار که تاریح اجرای آن از روزهای پایانی بهمن ماه ۱۴۰۲ است، فقط محدود به کارگران قرارداد موقت در کارهای غیرمستمر است و براساس بند ۵ این آیین‌نامه، « کارگران/ افرادی که در قالب قراردادهای مدت موقت، در کارهای جاری مستمر فعالیت می‌کنند، مشمول مفاد این آیین‌نامه نخواهند بود».
بنابراین اگر کارگر قرارداد موقتی با سابقه‌ی پیوسته‌ی ۴ ساله در یک کار غیرمستمر بعد از ۲۱ بهمن ۱۴۰۲ با حکم کارفرما بیکار شود در حالیکه پروژه همچنان برقرار است، علی‌القاعده باید در صورت مراجعه به مراجع تشخیص و حل اختلاف، حکم بازگشت به کار بگیرد؛ برای چنین کارگری، انعقاد قرارداد موقت یا اخراج قبل از پایان زمان پروژه، کاملاً غیرقانونی‌ست.

سوالات متداول:

آیا حق بیمه کارگران نیمه وقت با کارگران تمام وقت تفاوت دارد؟
بله، سازمان تأمین اجتماعی موظف است حق بیمه را بر اساس ساعات کار واقعی محاسبه کند.

آیا این قانون برای تمام مشاغل نیمه وقت اعمال می‌شود؟
بله، این تصمیم برای تمامی کارگران ساعتی و نیمه وقت در تمام مشاغل قابل اجراست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا