ماجرای گزارش ادعایی آسوشیتدپرس؛ خلیج فارس نماد اتحاد ایرانیان

انتشار گزارشی ادعایی درباره قصد دونالد ترامپ برای استفاده از اسامی جعلی به جای خلیج فارس در جریان سفر آتی به عربستان واکنشهای گستردهای را درپی داشته است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس روز چهارشنبه، ۷ می (۱۷ اردیبهشت) در گزارشی ادعایی به نقل از آنچه منابع آمریکایی خوانده، نوشت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا قصد دارد در جریان سفر به کشورهای منطقه از جمله عربستان اعلام کند که واشنگتن از این پس به جای نام خلیج فارس از اسامی مجعول دیگر استفاده میکند.
انتشار این گزارش ادعایی واکنشهای زیادی را در میان ایرانیان و کاربران رسانههای اجتماعی درپی داشت، تا جایی که تا زمان تنظیم این مطلب واژه خلیج فارس به فارسی و انگلیسی ترِند شبکههای اجتماعی شده است.
سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه در نخستین واکنش رسمی به این خبر ادعایی با انتشار تصویری با نام خلیج فارس از کتابخانه کنگره آمریکا در پیامی نوشت: نام خلیج فارس، مانند بسیاری از نامهای جغرافیایی، ریشه عمیق در تاریخ بشر دارد. ایران هرگز به استفاده از نامهایی مانند دریای عمان، اقیانوس هند، دریای عرب یا دریای سرخ اعتراضی نداشته است. استفاده از این نامها به معنای مالکیت هیچ ملت خاصی نیست، بلکه نشاندهنده احترام مشترک به میراث جمعی بشریت است.
عراقچی اظهار کرد: در مقابل، اغراض سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس، نشاندهنده نیت خصمانه علیه ایران و مردم آن است و بهشدت محکوم میشود. چنین اقدامهای مغرضانهای، توهین به همه ایرانیان، صرف نظر از پیشینه یا محل اقامت آنها، است.
وی اضافه کرد: امیدوارم که شایعههای مضحکی که درمورد نام خلیج فارس وجود دارد، چیزی بیش از یک کمپین دروغپراکنی توسط افراد «همیشه جنگطلب» برای خشمگین کردن ایرانیان در سراسر جهان و تحریک آنها نباشد.
وزیر امور خارجه همچنین تصریح کرد: مطمئنم که رئیس جمهور آمریکا میداند که نام خلیج فارس قرنها قدمت دارد و توسط همه نقشهنگاران و نهادهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده است و حتی تا همین اواخر دهه ۱۹۶۰ توسط همه رهبران منطقه در مکاتبات رسمی خود استفاده میشد.
عراقچی همچنین گفت:هرگونه اقدام کوتهبینانه در این زمینه هیچ اعتبار یا اثر قانونی یا جغرافیایی نخواهد داشت، جز آنکه خشم همه ایرانیان از هر قشر و عقیده سیاسی در ایران، ایالات متحده و سراسر جهان را به دنبال خواهد اورد.
در همین حال، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در حساب کاربری خود در فضای مجازی و در واکنش به مطح شدن ادعاهایی درباره برنامه دولت دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای استفاده از نامهای جعلی برای خلیج فارس، نوشت: از کتابخانه مجلس خواستم چند نقشه تاریخی خلیجفارس را که در بایگانی موجود است منتشر کنند. گفتند اینقدر زیاد است که به هر کدام از سیاستمداران متوّهم چند نسخه میرسد. شاید کفش و لباس با دلار و درهم خریدنی باشد ولی تاریخ و جغرافیا خریدنی نیست، عِرض خود میبری و زحمت ما میداری…
مقامهای دیگر نیز به این خبر ادعایی واکنش نشان داده و کاربران رسانههای اجتماعی هم به این موضوع اشاره کرده و به واقعیتهای تاریخی در موضوع خلیج فارس پرداختند.
در همین حال در پیامهای کاربران تصاویری منتشر شده که نشان میدهد روی سنگ قبر نظامیان آمریکایی که در خلیج فارس جان خود را از دست دادهاند، نام خلیج فارس به وضوح دیده میشود.
با پیگیری واکنشها به خبر ادعایی آسوشیتدپرس که پیشتر نیز سابقه خبرسازی و انتشار خبرهایی نادرست درباره ایران را داشته بار دیگر این که موضوع خلیج فارس همواره نمادی از اتحاد ایرانیان بوده و هر گونه جسارت به این موضوع با واکنش قاطع ایران روبهرو بوده است نمایان میشود.
خلیج فارس شناسنامه ایران و هر ایرانی محسوب میشود و اسناد تاریخی بر این موضوع صحه گذاشته است.
از سوی دیگر کاوشهای باستانشناسی در شهرهای ساحلی خلیج فارس گستره نفوذ فرهنگ، هنر و اقتصاد ایرانیان را در گذشتههای دور روشن میکند. این تمدن در شمال و جنوب خلیج فارس ریشه داشته و ساکنان کنونی همه بخشها و کرانه و پس کرانههای خلیج فارس وامدار و میراثدار فرهنگ و تمدن ایرانی هستند.