فعالین حقوق کارگری تاکید کردند: جدایی میان تشکلهای کارگری آسیبزاست

فعالین حقوق کارگری تاکید کردند که جدایی در میان تشکلهای کارگری آسیب زاست و نتیجه خوبی در حوزه مطالبات تاکنون نداشته است.
علیرضا محجوب، دبیرکل خانه کارگر جمهوری اسلامی ایران در نشست هم اندیشی تشکلهای عالی کارگری و بازنشستگی کشور پیرامون برنامههای هفته کارگر تاکید کرد: ما تشکلهای کارگری اختلاف سلایقی داریم اما برای آنکه قدرت و ید واحدهای داشته باشیم، پیروی نشست مشترک پایان سال گذشته، این جلسه را درباره موضوع هفته کارگر و برنامههای آن برگزار کردیم.
وی افزود: ما در رابطه با برنامههای دیگری مثل طرح تعدیل نرخ حاملهای انرژی، هدفمندسازی یارانهها و سایر مناسبتهای مهم خدمت تشکلهای کارگری و بازنشستگی خواهیم بود و همفکری خواهیم کرد. ما باور داریم که مسئولان دلسوز هستند اما در تصمیمات اقتصادی و معیشتی ایراداتی دارند که باوجود ارادهشان به خدمت، ممکن است مشکلاتی را ایجاد کنند که این شرایط نیازمند گفتگو و اقناع سازی است. برای مثال شهید رئیسی و رئیس جمهور فعلی انسانهایی خادم و درست کار و پرتلاش هستند اما به دولتها و سیاستهایشان مانند هر دولت دیگری نقد جدی وارد است که باید مطرح شود.
دبیرکل خانه کارگر اظهار کرد: معتقدیم هر تشکل و هر واحدی میتواند روز کارگر را گرامی داشته و مراسم بگیرد و ما آن را محترم میدانیم اما این بسیار بهتر است که مطالبات مغفول مانده جامعه کارگری در این هفته برنامههای مشترک و قدرتمند برگزار کنیم.
محجوب گفت: جز علاقهمندان آقای پزشکیان هستیم اما ایشان خود پذیرای نقد و روش نقادانه هستند و وظیفه ما گفتن مشکلات است و این انتظاری است که کارگران و بازنشستگان از ما خواهند داشت. نیروی کار کشور در شرایط مناسبی نیست و نباید از هیچ تلاشی برای بهتر شدن وضع آنها فروگذار کرد.
وی افزود: آقای میدری در موضوع مزد قدمی رو به جلو برداشتند و ما نیز از اینکه در این مسیر باشند استقبال میکنیم و امیدواریم دولت و وزارت کار در همین مسیز بماند.
در ادامه این نشست، حسن صادقی، معاون دبیرکل خانه کارگر و رییس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری گفت: پیروی نشست قبلی ما با تشکلات در ضیافت افطاری اتحادیه امکان، تلاش کردیم نگاه تشکلهای کارگری را به هم نزدیک کنیم. اینکه تشکلات کارگری با هم ید واحده باشند، باعث میشود تا مخالفان و رقبای این تشکلها از شکافها و بهره برداریهای دولت و طرف کارفرمایی از اختلافها محدود شود. اگر دولت و طرف کارفرمایی انسجام و وحدت را حس کنند، زمینه هرگونه سواستفاده مسدود خواهد شد.
صادقی اضافه کرد: القای انشقاق و جدایی در میان تشکلهای کارگری آسیب زا بود و نتیجه خوبی در حوزه مطالبات در بر نداشت، اما وقتی صدای واحدی از تشکلها آمد، رفتارها تغییر کرد و وقتی ما صدای واحدی داشته باشیم، این فضا به اهداف خودمان نزدیکتر میشویم. ما با هم اختلافاتی داریم اما اهداف و اعتقاد قلبی به بهبود وضعیت بازنشستگان، امنیت شغلی، منافع و معیشت کارگران و استقلال تشکلهای کارگری از اهداف مشترک همه ما محسوب میشود.
وی ادامه داد: مراسماتی مثل تجدید میثاق با امام خمینی در حرم مطهر در هفته کارگر روز ملی ماست و همه با هم حضور داریم و روز ملی دوم، روز کارگر است که باید در کنار هم باشیم. روز دیگر جلسه مشترک با طرف کارفرمایی است که در آن جلسه طرف کارفرمایی باید همه ما را با هم ببینند. در آنجا باید جمعیت ما از همه تشکلها را ببینند تا بتوانیم روی نقاط خاصی مثل اصلاح فصل ششم قانون کار با طرف مقابل وارد گفتگو شویم. البته دیدار با رهبر انقلاب و رئیس جمهور هم وجود دارد اما بسیاری از مطالب در گفتگوها مطرح میشود و باید روی آن صحبت کنیم.
وی ادامه داد: بحث امنیت شغلی شاغلین و بحث مطالبات تأمین اجتماعی و بازنشستگان از دولت، و بحث بازگرداندن بانک رفاه، موضوعاتی است که در مقابل دولت و کارفرما صدای واحدی میخواهد تا بهعنوان مطالبه مطرح شوند. ما به دنبال پدری برای تشکل دیگری یا ایجاد پدرخواندگی نیستیم بلکه در این راستا به دنبال همکاری هستیم. ابتدا جامعه کارگری باید همدل و همزبان شوند و بعد به مطالبهگری بپردازند.
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن صنفی کارگران کشور در ادامه این نشست اظهار کرد: امیدواریم این روز مبارک کارگر مایه سرافرازی کارگران شود. ما از همکاری میان تشکلها استقبال میکنیم.
وی افزود: اخیرا دولت برای افزایش ایمنی، بهداشت کار و مهارت آموزی و سایر خدمات، فضایی را در اختیار کارگران ساختمانی و انجمن صنفی آن گذاشته که بسیار فرصت خوبی است.
گلپور تاکید کرد: اتحاد تشکلهای کارگری برمبنای منافع مشترک شکل میگیرد. ما باید مشخص کنیم که کسی که به دنبال منافع کارگران است، نباید به دنبال منافع دولتهای مختلف باشد. در حوزه کارگری منافع دولتها اگر اقتضا کند ممکن است برخی تشکلها به سمت دولتی گرایش پیدا کنند که این آسیب است. برخی دولتها نیز به تشکلهایی نزدیک میشوند و برخی دور میشوند اما شرط اتحاد این است که تمام تشکلها با دوری و نزدیکی به دولتها، حقوق تشکلی را برای همه بخواهند.
این فعال کارگری ادامه داد: در برخی مباحث مثل دیون دولت به تامین اجتماعی نامههای ما باید سربرگ و نام واحد خطاب به دولت ارسال شود تا دولت بداند که ما صدای واحد و قدرت واحدی هستیم. ارتباط ما با جامعه مورد حمایت خود قطع است که باید دوباره سرمایه اجتماعی تشکلهای کارگری و بازنشستگی و صنفی احیا شود. برخی تشکلها علاوه بر اختلاف نظر با هم اختلاف منافع دارند که این موضوع نیز باید حل شود. ما باید مباحث خود را یکی کنیم که در خدمت رهبر انقلاب مطرح کنیم و اگر بشود کاری کرد که کنار سخنان وزیر شفاهاً در دیدار با رهبری به گوش ایشان برسد، تأثیر بسیار خوبی خواهد داشت.
در ادامه این نشست، محمد اسدی (رئیس هیات مدیره کانون عالی بازنشستگان تامین اجتماعی) اظهار کرد: اتحاد ما تشکلهای صنفی مصداق بمب سنگرشکن عمل میکند. اولین نکته در هم افزایی این است که تشکلها در گروی منافع مشترک ماست.
وی افزود: ما در حوزه هفته کارگر به عنوان بازنشسته حتما همصدا حضور خواهیم یافت و صدای کارگران شاغل هم خواهیم بود. اما مساله این است که خود بازنشسته ما شرایط معیشتی خاصی دارد که به مراتب از شاغلین بدتر است. اگر فضای بحث مطرح شود، باید حواشی دیگری که از سوی اختلاف افکنان به میان میآید محکوم شده و از بیان انها جلوگیری کرد. در روز کارگر نیز ما همه توان خود را پای کار مطالبات کارگران که مزد آنها تعیین کننده افزایش حقوق ماست خواهیم آورد.
در ادامه یاراحمدیان، رئیس مجمع عالی نمایندگان کارگری با قدردانی از استمرار جلسات مشترک تشکلهای کارگری اظهار کرد: خانه کارگر نقش محوری و پیشگام در تشکلها محسوب شده و ابتکار وحدت تشکلها را مطرح کرده است. وفاق و اتحاد ما به معنای نقض استقلال تشکلهای کارگری و بازنشستگی نیست بلکه به معنای همکاری است.
وی افزود: این درست نیست که جامعه دانشجویی دهها نفر در دیدار رهبر انقلاب صحبت کنند، اما یک نماینده کارگری در دیدار با رهبری صحبت نکند. از آقای محجوب میخواهیم که تلاش کنند که مطالبه صحبت نماینده کارگری در دیدار با رهبری انجام شود.
یاراحمدیان تصریح کرد: ما باید بدانیم که اصلیترین عامل اختلاف میان تشکلهای کارگری دولتها هستند و آنها اصلیترین شکاف انداز میان تشکلها هستند.
در ادامه علی دهقان کیا (رئیس هیات مدیره کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران) اظهار کرد: ما باید به عنوان تشکل کارگری روی خروجی کار خودمان بیاندیشیم. اکنون باید ببینیم فاصله بین سبد معیشت و حقوق بخاطر دههها سرکوب مزدی چرا در چنین شرایطی است؟
وی با بیان ضرورت برگزاری جلسات ماهانه تشکلها، اظهار کرد: ما کانونهای بازنشستگی بیشتر مسئولین مجلسی و دولتی را میبینیم و این توان را داریم که صدای مطالبات مشترک باشیم. لذا از ابتکار عمل خانه کارگر برای برگزاری این جلسات استقبال میکنیم و آماده همکاری در بارگزاری هرچه باشکوهتر مراسمات هفته کارگر هم خواهیم بود.
در ادامه علیرضا محمودی، رییس اتحادیه امکان اظهار کرد: ما اعلام آمادگی داریم که در زمینه امکانات تعاونی مصرف کارگری به تشکلات یاری برسانیم.
وی افزود: بر این باور هستیم که وحدت در کثرت تشکلها ممکن است و میتوان باوجود چندوجهی بودن فعالیت کارگری در ایران، تقسیم کار را متصور شد.
محمودی اظهار کرد: نگاه دولتها نیز متفاوت با یکدیگر است. وزارت کار باید در دولت جنگنده عمل کرده و حقوق کارگران و بازنشستگان را با فشار بر دولتها بگیرد و من در معاونین وزارت کار فعلی چنین روحیهای را میبینم. در میان تشکلهای کارگری نیز بالاخره انتخاباتهای سیاسی تمام شده و دیگر وقت اختلاف سلیقه سیاسی نیست.
در ادامه پرویز نصیری (معاون امور اعضای خانه کارگر و عضو هیات مدیره سازمان تامین اجتماعی) اظهار کرد: موضوعاتی مثل بانک رفاه برای همه ما تشکلها مهم است و باید بازپس گرفته شود و باید از تمام ابزارهای مکاتبه، مصاحبه، مذاکره و مراجعه استفاده کرد تا بتوان صدای کارگران را به گوش مسئولان رساند.
همچنین در پایان این نشست، فتح الله بیات (دبیر اجرایی خانه کارگر شرق تهران) به موضوع امنیت شغلی اشاره کرده و از ضرورت توجه به وضعیت کارگران قرارداد موقت و پیمانی گفت.