هنری

نکات خواندنی درباره جشنواره فیلم فجر 42 + اسامی هنرمندانی که امسال نیز جشنواره را تحریم کرده اند

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر ، در یک دوره 10 روزه بین روزهای 12 تا 22 بهمن ماه سال 1402 در تهران برگزار خواهد شد شامل دو بخش ملی و بین‌المللی خواهد بود در ادامه نکات خواندنی درباره جشنواره فیلم فجر امسال را خواهیم خواند.

جشنواره فجر ، یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین رویدادهای سینمایی ایران است. این جشنواره هر ساله به منظور تشویق و ترویج صنعت سینما و تقدیر از بهترین آثار سینمایی ایران برگزار می‌شود. این رویداد، هر ساله با حضور صنعتگران سینما، کارگردانان، بازیگران و علاقه‌مندان به سینما در تهران برگزار می‌شود و معمولاً به عنوان یکی از مهم‌ترین و موردانتظارترین رویدادهای فرهنگی سال در ایران شناخته می‌شود.

سینمای نوین ایران، به عنوان یک پرتو درخشان از فرهنگ ایرانی، همواره در سراسر جهان به عنوان یک نماینده با ارزش‌های انسانی، اخلاقی، انقلابی و معنوی شناخته شده است. فیلم های جشنواره فجر 1402 ، با تکیه بر این ارزش‌های عظیم و با هدف حمایت از سینمای اخلاق مدار، آگاهی بخش و امید آفرین برگزیده خواهند شد.

نکات خواندنی درباره جشنواره فیلم فجر 42

جشنواره فیلم فجر امسال می‌تواند یکی از پویاترین و پرحرارت‌ترین جشنواره‌های چند سال اخیر به‌شمار بیاید. در این دوره، علاوه بر حضور فیلم‌های سازمانی، فیلمسازان مستقل بسیاری نیز شرکت کرده‌اند. همچنین، آثار کمدی به دلیل ساختار و قابلیت‌هایی که دارند، فرصت بالایی برای حضور در جشنواره پیدا کرده‌اند.

اتفاق جالب این است که بخش نگاه نو که مختص فیلم‌های اول است، در این دوره برگشته و بخش سودای سیمرغ، دیگر با فشردگی آثار مواجه نیست؛ بنابراین، برخی از آثار سودای سیمرغ که تجربه نخست یک فیلمساز هستند، می‌توانند در بخش دیگری از جشنواره حضور داشته باشند. این وضعیت باعث می‌شود تا نمایندگان بیشتری در این رویداد شرکت کنند.

نکات خواندنی درباره جشنواره فیلم فجر 42

هنرمندانی که جشنواره فجر را تحریم کردند

به رغم تحریم‌های بسیاری که برخی از سینماگران ایرانی را تحت تأثیر قرار داده است، دبیر جشنواره فیلم فجر امسال می‌گوید که شرکت‌کنندگان از عوامل پیشکسوت و بدنه سینما هستند و خودی و غیرخودی وجود ندارد.

«فرشته حسینی»، «باران کوثری»، «علی نصیریان»، «مانی حقیقی»، «هانیه توسلی»، «مسعود کیمیایی»، «رضا کیانیان»، «شهاب حسینی»، «نهال دشتی»، «ترانه علیدوستی»، «امیرحسین فتحی» و «علی مصفا»، از جمله بازیگرانی هستند که در این مراسم حضور ندارند و جشنواره امسال را تحریم کرده‌اند.

نکات خواندنی درباره جشنواره فیلم فجر 42

برندگان سری قبلی جشنواره فیلم فجر

چهل و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر از 12 تا 22 بهمن 1401 در تهران برگزار شد. در تاریخ 21 بهمن 1401، نامزدهای بخش سودای سیمرغ اعلام و در تاریخ 22 بهمن برنده‌های سیمرغ بلورین اعلام شدند که به شرح زیر است:

بهترین فیلم

سینما متروپل – سید حامد حسینی

بهترین کارگردانی

محمدعلی باشه‌آهنگر – سینما متروپل

بهترین بازیگر نقش اول مرد

مجید صالحی – شماره 10

بهترین بازیگر نقش اول زن

پردیس پورعابدینی – غریب

بهترین بازیگر نقش مکمل مرد

سجاد بابایی – استاد

بهترین بازیگر نقش مکمل زن

سارا حاتمی – کت چرمی

بهترین فیلمنامه

بابک خواجه‌پاشا – در آغوش درخت

بهترین فیلم‌برداری

علیرضا زرین‌دست – سینما متروپل

بهترین تدوین

میثم مولایی – چرا گریه نمی‌کنی؟

بهترین موسیقی متن

مسعود سخاوت‌دوست – عطرآلود و شماره 10

بهترین صدا

امیر نوبخت صدابردار و علیرضا علویان صداگذار – یادگار جنوب

بهترین چهره‌پردازی

شهرام خلج – غریب و شماره 10

بهترین طراحی لباس

سارا سمیعی – یادگار جنوب

بهترین طراحی صحنه

محمدرضا شجاعی – شماره 10 و غریب

بهترین جلوه‌های ویژه میدانی

حمید رسولیان – غریب

بهترین جلوه‌های ویژه بصری

حسن ایزدی – گل‌های باوارده

بهترین فیلم از نگاه ملی

محمدحسین لطیفی – غریب

جایزه ویژه هیئت داوران

اتاقک گلی – داود صبوری

بهترین فیلم اول

اتاقک گلی – محمد عسگری

بهترین فیلم مستند

دنیای وحشی زاگرس – فرشاد افشین‌پور (تهیه‌کننده و کارگردان)

اعضای هیأت انتخاب برندگان جشنواره فجر ، شامل «حبیب احمدزاده»، «رضا پورحسین»، «روح‌الله سهرابی»، «محمدرضا شرف‌الدین»، «پرویز شیخ‌طادی»، «محمدرضا عباسیان» و «محمدحسین نیرومند» بودند. آن‌ها 24 فیلم را برای بخش سودای سیمرغ در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر انتخاب کرده بودند.

نکات خواندنی درباره جشنواره فیلم فجر 42

نامزد های جشنواره فجر

بنیاد سینمایی فارابی، در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر، سال فشرده‌ای را پشت سر گذاشت و 9 فیلم از این بنیاد در این جشنواره حضور داشتند. تاکنون، بر اساس اطلاعات موجود، احتمال حضور دو فیلم از بنیاد سینمایی فارابی به نام‌های راه شیری و مومن بسیار زیاد است.

فیلم راه شیری

فیلم راه شیری که کارگردانی آن را «علی جعفرآبادی» انجام داده، در سال گذشته به پایان فنی خودش رسید. این فیلم به پیاده‌روی اربعین می‌پردازد و با توجه به محتوای آن، احتمالاً در جشنواره نتایج خوبی کسب کند.

فیلم مومن

فیلم مومن نیز آخرین تلاش سینمایی «هادی مقدم‌دوست» است که اطلاعات زیادی درباره آن منتشر نشده و در صورت حضور این فیلم در جشنواره امسال، مخاطبان می‌توانند بخش‌هایی از زندگی شهید «حسین همدانی» را مشاهده کنند.

سازمان اوج نیز امسال احتمالاً حضوری پررنگ در جشنواره فجر خواهد داشت. فیلم‌های آبی روشن، مجنون، اسفند و قلب رقه، فهرست آثار احتمالی اوج در جشنواره امسال را تشکیل می‌دهند. فیلم آبی روشن را «بابک خواجه‌پاشا» کارگردانی کرده و در جشنواره امسال از آن رونمایی خواهد شد. این کارگردان در تلاش است تا با این فیلم، اتفاقات خوب سال گذشته که با فیلم در آغوش درخت رقم زده بود را تکرار کند.

فیلم مجنون

فیلم مجنون با محوریت زندگینامه «شهید زین‌الدین»، توسط «مهدی شاه‌حاتمی» کارگردانی شده و تقریباً آماده نمایش است. فیلم اسفند، به کارگردانی «دانش اقباشاوی» نیز یکی دیگر از فیلم‌های تولیدی اوج است که با محوریت زندگی «شهید علی هاشمی» به جشنواره خواهد رسید. فیلم قلب رقه، ساخته «خیرالله تقیانی‌پور» است و تا چند روز پیش در دست فیلمبرداری بود. با پایان مراحل فنی، این فیلم نیز چهارمین نماینده اوج در جشنواره فجر امسال خواهد بود.

سازمان سینمایی سوره که سال گذشته با دو فیلم عطرآلود و در آغوش درخت در جشنواره فیلم فجر حضور داشت، امسال نیز احتمالاً چند نماینده دیگر داشته باشد. این لیست شامل فیلم‌های صبح اعدام، نقطه صفر زمین و آسمان غرب است.

فیلم صبح اعدام

هنوز اطلاعات دقیقی از فیلم صبح اعدام منتشر نشده؛ اما احتمالاً در جشنواره حضور خواهد داشت. فیلم نقطه صفر زمین و آسمان غرب نیز آثاری هستند که تاکنون کارگردان آن‌ها مشخص نیست؛ اما احتمالاً به جشنواره فجر می‌رسند.

فیلم پول و پارتی، جدیدترین اثر «سعید سهیلی» است که در حال حاضر در مراحل فنی قرار دارد و می‌تواند برای حضور در جشنواره فجر امسال نیز بجنگد. فیلم صبحانه با زرافه نیز چند روز پیش به پایان رسیده و «سروش صحت» در حال تدوین آن است تا احتمالاً بتواند آن را در جشنواره فجر امسال نمایش دهد.

فیلم رئیسعلی

«رضا میرکریمی» نیز درصدد آغاز کار فیلمبرداری فیلم «رئیسعلی» است و در صورتی که به جشنواره برسد، یکی از آثار مهم جشنواره فجر 42 خواهد بود.

«مهدی فخیم‌زاده» پس از پنج سال ترک صنعت سینما، با فیلم نابرادر به عرصه کارگردانی بازمی‌گردد. این فیلم در حال حاضر، در مراحل فنی خود است و باید منتظر بمانیم تا ببینیم آیا اجازه حضور در جشنواره را خواهد داشت یا خیر.

اعضای هیئت داوران که از سینماگران و صاحبان نظر فرهنگی و هنری تشکیل شده‌اند، از بین تمام آثار واجد شرایط حضور در جشنواره، جوایز را به شرح زیر اهدا خواهند کرد:

  • بهترین فیلم از نگاه ملی (جایزه ویژه سردار شهید سلیمانی)
  • بهترین فیلم
  • بهترین بازیگر نقش اصلی زن
  • بهترین بازیگر نقش اصلی مرد
  • بهترین بازیگر نقش مکمل زن
  • بهترین بازیگر نقش مکمل مرد
  • بهترین کارگردانی
  • بهترین فیلمنامه
  • بهترین فیلم اول سینمایی
  • جایزه‌ ویژه‌ هیات داوران
  • بهترین تدوین
  • بهترین چهره‌پردازی
  • بهترین موسیقی متن
  • بهترین صدا (صدابرداری – صداگذاری)
  • بهترین طراحی هنری (صحنه – لباس)
  • بهترین فیلمبرداری
  • بهترین جلوه‌های ویژه میدانی
  • بهترین جلوه‌های بصری‌
  • بهترین فیلم کوتاه داستانی
  • بهترین فیلم پویانمایی
  • جایزه ویژه جشنواره
  • فیلم برگزیده تماشاگران
  • بهترین فیلم مستند بلند

این جشنواره به 2 بخش ملی و بین‌المللی تقسیم‌بندی می‌شود. فیلم‌های بلند داستانی که دارای پروانه ساخت یا نمایش از سازمان امور سینمایی و سمعی بصری هستند و تا قبل از بهمن 1402 اکران عمومی نداشته و در سامانه‌های نمایش درخواستی آنلاین و رسانه ملی منتشر نشد‌ه باشند، مجاز به شرکت در بخش سینمایی جشنواره فجر خواهند بود.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا