بالاخره دیداری که هواداران فوتبال اروپا مدتها برای آن لحظهشماری میکردند فرا رسید و این اسپانیا بود که لبخند آخر را زد. در یک جدال ۹۰ دقیقهای که انگلیس حرف زیادی برای گفتن نداشت و در بسیاری دقایق به بنبست خورده بود، لاروخا با هنرنمایی پسران خط حملهاش، به جام قهرمانی یورو ۲۰۲۴ رسید. اولین قهرمانی یورو پس از سال درخشان ۲۰۱۲.
بازی با کمترین هیجان ممکن آغاز شد و دو تیم بسیار محتاطانه بازی میکردند. هر چه دقیقهها جلو میرفتند، این اسپانیا بود که توپ را بیشتر از حریف در دست میگرفت و برای گلزنی تلاش میکرد.
اولین موقعیت جدی آنها در دقیقه ۱۲ بود که نیکو ویلیامز در محوطه جریمه از جان استونز گذر کرد و فرصت تهدید دروازه پیکفورد را داشت اما با تکل مدافع سیتی توپ دفع شد.
کمی بعد واکر در سمت راست موقعیت خوبی برای ارسال توپ داشت اما پاس او به مقابل دروازه کیفیت لازم را نداشت و مدافعان اسپانیا آن را دفع کردند تا انگلیس همچنان بدون ضربه به سمت دروازه باقی بماند.
در ادامه نیمه اول دو تیم بیشتر در جدال برای تصاحب توپ در میانه میدان رقابت میکردند و دروازهبانها از بیکارترین افراد داخل زمین بودند.
کارت زرد کین در دقیقه ۲۵ به دلیل خطا روی فابین روئیز از مهمترین اتفاقات بازی در این دقایق بود.
در همین لحظات بود که موراتا میتوانست اتفاقی بزرگ را رقم بزند و گلزنی کند اما در حالیکه در محوطه جریمه در موقعیتی عالی صاحب توپ شد، دخالت استونز باعث شد موقعیت از دست برود.
نیمه اول بدون موقعیت در حال پایان یافتن بود و دو تیم نمیتوانستند موقعیتی خلق کنند. در چهل و پنجمین دقیقه بازی، بلینگام از دنی کارواخال، همتیمیاش در مادرید، گذر کرد و توپ را به پشت محوطه جریمه برای کین فرستاد اما ضربه مهاجم بایرن به دفاع برخورد کرد. یک دقیقه بعد روی ارسال یک ضربه ایستگاهی فودن در تیر دو به توپ رسید اما ضربهاش را سیمون به راحتی دریافت کرد تا این نیمه با همان نتیجه بدون گل به پایان برسد.
در بین دو نیمه رودری به دلیل مصدومیت از ترکیب خارج شد و جایش را به زوبیمندی داد و انتظار میرفت اسپانیا نیمه دوم را به سختی آغاز کند اما با هنرنمایی یامال و ویلیامز گل اول در دقیقه ۴۷ به ثمر رسید. ستاره ۱۷ ساله که به جوانترین بازیکن حاضر در فینال تورنمنتهای ملی تبدیل شده بود، در پشت محوطه حرکت کرد و با پاسی زیبا ویلیامز را در سمت چپ به توپ رساند. او که به خوبی از واکر فرار کرده بود به راحتی دروازه پیکفورد را باز کرد و اسپانیا را جلو انداخت.
یک دقیقه بعد اسپانیا فرصت داشت برتریاش را دو برابر کند اما ضربه خطرناک اولمو در مقابل دروازه با اختلاف کمی راهی اوت شد.
با وجود برتری اسپانیا اما انگلیس توانی برای تهدید حریف نداشت و همچنان لاروخا بود که حمله میکرد. لحظاتی بعد از گل و موقعیت اولمو، ویلیامز در پشت محوطه جریمه حرکت کرد اما ضربهاش با اختلاف کمی از کنار دروازه به بیرون رفت.
حالا نوبت تعویض بود. کین خارج شد و واتکینز به بازی رفت. انگلیس جلو کشیده بود اما حرکت زیبا و سپس ضربه بلینگام برای گلزنی کافی نبود.
اسپانیا هم دست و پا بسته نبود. در دقیقه ۶۶ یامال در محوطه جریمه صاحب توپ شد اما ضربهاش را پیکفورد گرفت.
۴ دقیقه بعد کول پالمر به جای کوبی ماینو به زمین رفت و فقط چند دقیقه لازم داشت تا بازی را به تساوی بکشاند. حمله از ساکا، پاس به داخل محوطه جریمه و سپس پاس به عقب بلینگام، پالمر را در موقعیت عالی شوتزنی قرار داد و ستاره چلسی با یک ضربه زمینی زیبا به گوشه دروازه بازی را ۱-۱ کرد.
در دقیقه ۸۲ یامال باز هم در محوطه توپ را دریافت کرد اما این بار هم پیکفورد مقاومت کرد و با یک سیو تماشایی انگلیس را نجات داد.
چهار دقیقه بعد اما دروازهبان اورتون در این امر ناکام بود. پس از پاس مارک کوکوریا به مقابل دروازه، میکل اویارزابال با یک ضربه حسابشده پیکفورد را تسلیم کرد و دوباره اسپانیا را به برتری رساند.
انگلیس در لحظات باقیمانده برای فرار از شکست تلاش کرد. نودمین دقیقه و ارسال کرنر، رایس را در موقعیتی عالی قرار داد. ضربه سر او را سیمون دفع کرد و در ادامه ضربه سر تونی میرفت که وارد دروازه شود اما دنی اولمو آن را از روی خط برگرداند تا انگلیس نتواند گل مساوی را به ثمر برساند.
در ادامه و ۴ دقیقه وقت اضافه، شاگردان گرت ساوتگیت از گلزنی یا حتی خلق حمله ناتوان بودند و در نهایت داور بازی سوت پایان را به صدا درآورد و حکم قهرمانی جوانان اسپانیا را امضا کرد و اسپانیا پس از یورو ۲۰۱۲ بار دیگر موفق به رسیدن به قهرمانی این رقابتها شد.
با گزارش زنده بازی فینال یورو ۲۰۲۴ بین اسپانیا-انگلیس همراه “ورزش سه” باشید:
داور: فرانسوا لتکسیه
ترکیب اسپانیا: اونای سیمون، دنی کارواخال، روبین لو نورمان (82-ناچو)، ایمریک لاپورت، مارک کوکوریا، رودری (۴۶-مارتین زوبیمندی)، فابین روئیز، لامین یامال (۸۸-میکل مرینو)، دنی اولمو، نیکو ویلیامز و آلوارو موراتا (۶۷-میکل اویارزابال)
ترکیب انگلیس: جردن پیکفورد، مارک گوئهی، جان استونز، کایل واکر، لوک شاو، دکلان رایس، کوبی ماینو (۷۰-کول پالمر)، بوکایو ساکا، جود بلینگام، فیل فودن (۸۸-ایوان تونی) و هری کین (۶۰- اولی واتکینز)
اخطارها:
هری کین (۲۴)
دنی اولمو (۳۰)
جان استونز (۵۲)
اولی واتکینز (۹۰+۱)
شرح گل:
اسپانیا ۱-۰ انگلیس (نیکو ویلیامز دقیقه ۴۶): در شروع نیمه دوم حرکت عمقی یامال و پاس عرضی او به نیکو ویلیامز رسید که این وینگر اسپانیایی به سادگی با ضربه بغل پای خود گل اول بازی را به ثمر رساند.
اسپانیا ۱-1 انگلیس (کول پالمر دقیقه ۷۳): شوت از راه دور و زمینی کول پالمر به دور از دستان سیمون در کنج دروازه اسپانیا آرام گرفت.
انگلیس ۱-۲ اسپانیا (میکل اویارزابال دقیقه ۸۷): ارسال زمینی کوکوریا در مقابل خط دفاعی انگلیس به اویارزابال رسید و این بازیکن به سادگی هر چه تمامتر گل دوم را به ثمر رساند.
لحظات حساس:
دقیقه ۴: توپ ارسال شده توسط ویلیامز با پوشش به موقع استونز راهی کرنر شد که این کرنر هم هیچ حاصلی نداشت.
دقیقه ۱۰: نفوذ ویلیامز به داخل محوطه جریمه با تکل به موقع جان استونز همراه شد تا یک موقعیت ویژه از اسپانیاییها گرفته شود.
دقیقه ۱۴: یک فرصت خوب برای انگلیس! کایل واکر از عقب نشینی کوکوریا استفاده کرد و با یک اورلب به موقع وارد محوطه جریمه شد که پاس او با دخالت مدافعان اسپانیا به کرنر رفت. کرنر هم در ادامه هیچ حاصلی نداشت.
دقیقه ۲۳: اولمو به خوبی یامال را در سمت راست محوطه جریمه دید و این بازیکن ضربهاش حاصلی جز کرنر نداشت که آن هم چندان خطرناک نبود.
دقیقه ۲۴: تکل بلند هری کین توپ را از مقابل پاهای فابین رویز ربود اما برخوردی که در لحظه آخر بین این دو بازیکن صورت گرفت باعث شد اولین کارت زرد بازی به مهاجم انگلیس برسد.
دقیقه ۳۰: دنی اولمو با پای خود به پهلوی دکلان رایس زد که این موضوع سبب شد اولمو نخستین بازیکن اسپانیایی باشد که کارت زرد میگیرد.
دقیقه ۳۵: شوت از راه دور اولمو توسط هری کین برگشت داده شد ولی بازیکنان اسپانیا نتوانستند چندان خطرناک عمل کنند.
دقیقه ۴۳: موراتا در داخل محوطه جریمه به سمت دروازه انگلیس یورش برد اما مارک گوئهی و جان استونز مانع از خطر او شدند و ریسک اهدای یک کرنر را پذیرفتند.
دقیقه ۴۴: کرنر ارسال شده روی دروازه انگلیس با ضربه سر واکر همراه شد و در نتیجه تلاش بازیکنان اسپانیا هم منجر به گل نشد.
دقیقه ۴۴: توپی که بلینگهام در عرض به کین رساند با ایستادگی رودری برابر ضربه این بازیکن از محوطه دور شد.
دقیقه ۴۵+۱: سانتر واکر روی پای چپ فودن فرود آمد و شوت این بازیکن هم توسط سیمون در نزدیکی تیر یک مهار شد تا بدین ترتیب خطرناکترین موقعیت انگلیس هم توسط اونای سیمون مهار شود.
پایان نیمه اول: ۴۵ دقیقه نخست این بازی موقعیتهای زیادی داشت اما در مجموع شاهد فرصت خاص و مهمی نبودیم. جنگهای فیزیکی رخ داده در مرکز زمین باعث شده بود نبردی پایاپای را تماشا کنیم و مالکیت ۶۹ درصدی اسپانیا نشان میدهد که لاروخا علیرغم اینکه بازی خود را به تیم ساوتگیت دیکته کرده بودند، در خلق موقعیتهای خطرناک ناکام بودند.
دقیقه ۴۸: اسپانیا میتوانست کار انگلیس را تمام کند اما بخت و اقبال با آنها همراه نبود؛ نیکو در داخل محوطه جریمه اولمو را پیدا کرد و ضربه نفسگیر شماره ده لاروخا از کنار دروازه گذر کرد.
دقیقه ۵۲: استونز مانع نفوذ ویلیامز شد و این موضوع باعث شد این مدافع انگلیسی هم کارت زرد دریافت کند.
دقیقه ۵۵: نظم دفاعی انگلیس بسیار آشفته شده و این موضوع باعث شد این بار موراتا در موقعیت تک به تک قرار بگیرد که البته پیکفورد خوش شانس بود که استونز پشت سر او این توپ را دور کرد.
دقیقه ۵۶: رویز از پشت محوطه جریمه اقدام به شوتزنی کرد اما این توپ به شکلی خطرناک از کنار دروازه به بیرون رفت.
دقیقه ۶۳: بلینگهام به شکلی زیبا با توپگیری فوقالعاده خود از کارواخال و اولمو گذر کرد و پیش از ورود به قوس محوطه جریمه اقدام به شوتزنی کرد که این شلیک از کنار دروازه به بیرون رفت.
دقیقه ۶۵: پیکفورد به خوبی در تک به تک با یامال به شکلی درازکش این توپ را مهار کرد.
دقیقه ۷۰: شوت فابین رویز با فاصله بسیار زیاد نسبت به دروازه انگلیس به بیرون رفت.
دقیقه ۸۱: ضربه کاتدار یامال پس از گذر از ۲ بازیکن انگلیس با سوپر واکنش پیکفورد همراه شد.
دقیقه ۸۹: ارسال پالمر از روی نقطه کرنر با ضربه سر دکلان رایس همراه شد که این توپ ابتدا توسط سیمون برگشت داده شد و مجددا گوئهی هم اقدام به سرزنی کرد اما اولمو توپ را از روی خط دروازه برگشت داد.
حواشی:
* کاملاً دیوانه کننده: از سال 2001، هیچ تیم اسپانیایی – چه در سطح باشگاهی و چه در سطح تیم ملی – در فینال شکست نخورده است. پس از شکست والنسیا در فینال لیگ قهرمانان اروپا مقابل بایرن، 27 تیم تلاش کردند تا در فینال یک تیم اسپانیایی را شکست دهند. همه شکست خوردند. حالا انگلیس هم!
* بهترین گلزن تورنمنت هم امشب معرفی میشود. در حال حاضر 6 بازیکن هر کدام سه گل دارند: علاوه بر موسیالا (آلمان)، شرانتس (اسلواکی)، میکاوتادزه (گرجستان) و گاکپو (هلند)، دنی اولمو از اسپانیا و کین از انگلیس در مسابقه حضور دارند و میتوانند جایزه را ببرند. بر خلاف گذشته، طبق گفته یوفا، تعداد گلهای زده شده تنها معیاری است که بهترین گلزن را تعیین میکند.
*مارک کوکوریا بازیکن 25 ساله اسپانیایی در فینال قهرمانی اروپا در ورزشگاه المپیک برلین بار دیگر از سوی برخی هواداران هو شد. در هنگام معرفی تیمها در ورزشگاه ابراز نارضایتی علیه مدافع چپ با سوتهایی کمرنگ آغاز شد و سپس، پس از شروع بازی، زمانی که ستاره چلسی توپ را لمس میکرد دوباره صدای سوت بالا میرفت. با این حال، هواداران اسپانیایی با شعارهای مثبت به کوکوریا قوت قلب دادند.
* لامینه یامال که دیروز تولد 17 سالگی خود را جشن گرفت، جوانترین بازیکن فینال قهرمانی اروپا خواهد بود. او جایگزین رناتو سانچس شد که در سال 2016 با پرتغال قهرمان شد و در روز فینال 18 سال و 327 ماه داشت.