اجتماعی

ورود به طرح ترافیک تهران با قوانین جدید

در این گزارش از صفحه فردا به اقدام مشترک شهرداری تهران و پلیس برای طرح ترافیک تهران با قوانین جدید پرداخته شده است.

در پی نگرانی‌ها و انتقادات شهروندان تهرانی درباره تردد آزادانه خودروهای پلاک شهرستان در طرح ترافیک و کاهش آلودگی هوای تهران، اقدامات جدیدی در این زمینه معرفی شده است. بر اساس تصمیمات مشترک شهرداری تهران و پلیس راهور، ورود غیرمجاز این خودروها به محدوده‌های طرح ترافیک و کاهش آلودگی ممنوع اعلام شده است.

این تغییرات علاوه بر آن که هدف کاهش تردد خودروها و بهبود کیفیت هوا را دنبال می‌کند، قرار است با رزرو مجوز ورود، شهروندان تهرانی را به پرداخت هزینه‌هایی در ازای ورود به این محدوده‌ها وادار کند. این طرح به ویژه در راستای مقابله با آلودگی ناشی از خودروهای پلاک شهرستان که سهم قابل توجهی از آلایندگی‌های تهران را به خود اختصاص داده‌اند، اجرا می‌شود.

یکی از موضوعاتی که در سال‌های اخیر به مطالبه و انتقاد شهروندان و برخی از مسئولان تبدیل شده بود، ورود آزادانه خودروهای پلاک شهرستان به محدوده طرح ترافیک و طرح کاهش آلودگی هوا بوده است.

شهروندان تهرانی که قصد ورود به محدوده طرح ترافیک را دارند، باید نسبت به رزرو مجوز ورود به این محدوده اقدام کنند؛ این امر از طریق رزرو روزانه، هفتگی یا فصلی انجام می‌شود. ورود به محدوده کاهش یا همان زوج یا فرد سابق نیز برای هر خودرو، ۲۰ روز در فصل مجاز است و ورود بیش از تعداد تعیین‌شده مشمول پرداخت هزینه می‌شود.

فلسفه اصلی ایجاد محدوده طرح ترافیک و طرح کاهش، ایجاد محدودیت برای تعداد خودروهای ورودی به مرکز شهر است؛ اما در صورت ضرورت، شهروندان با پرداخت هزینه‌ای که از آن به عنوان عوارض ورود به محدوده طرح یاد می‌شود، مبلغی در ازای عارضه‌ای که به دلیل آلوده کردن هوا به شهر وارد می‌کنند، می‌پردازند و اجازه ورود به این محدوده را پیدا می‌کنند.

با این حال، علی‌رغم اینکه تهرانی‌ها طبق دستورالعملی که مدیریت شهری در این زمینه تعریف کرده موظف به پرداخت هزینه ورود به محدوده‌های مذکور هستند، خودروهای پلاک شهرستان آزادانه در این محدوده‌ها تردد می‌کنند.

آلایندگی خودروهای پلاک شهرستان

این در حالی است که براساس مطالعات سیاهه انتشار شهرداری تهران، میزان تولید و انتشار آلایندگی سالانه خودروهای پلاک شهرستانی در شهر تهران در بخش آلاینده‌های گازی ۷۵ هزار تن و در بخش ذرات معلق ۴۱۵ تن برآورد می‌شود. این میزان نشان می‌دهد که این خودروها سهمی معادل ۱۱ درصد از کل انتشار آلاینده‌های گازی و ۴ درصد در ذرات معلق شهر تهران را دارند و سهم خودروهای پلاک شهرستان (غیر تهران) در ترددهای کل خودروهای عبوری شمارش‌شده در بازه یک ماهه در شهر تهران حدود ۲۸.۷ درصد برآورد شده است.

با توجه به موارد مذکور و از آنجایی که نباید تفاوتی بین خودروهای تهران و شهرستان در پرداخت هزینه یا همان عوارض ورود به محدوده طرح ترافیک قائل شد، مدیران شهرداری در تلاش برای ایجاد سازوکاری بودند تا شرایط پرداخت این هزینه توسط خودروهای پلاک شهرستان نیز فراهم شود.

بر این اساس، حمید برادران، مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک تهران، از آغاز اجرای طرحی جامع به منظور شفاف‌سازی پرداخت عوارض خودروهای پلاک شهرستان در پایتخت خبر داد و گفت: به منظور ساماندهی پلاک‌های شهرستان و تسهیل فرآیند تعویض پلاک خودروها، طرحی برای تسویه عوارض خودروها آغاز شده است.

وی افزود: بسیاری از شهروندان قانون‌مدار عوارض خود را از طریق سامانه‌های شهرداری، مانند “شهرزاد”، پرداخت کرده‌اند؛ اما برخی شهروندان به‌صورت خوداظهاری اطلاعات خودروهای خود را در سامانه ثبت نکرده و باعث انباشت بدهی‌های عوارضی شده‌اند.

تسویه حساب کلیه پلاک ها

برادران در توضیحاتی بیشتر گفت: در چارچوب توافق‌نامه‌ای که میان سازمان حمل و نقل و ترافیک، شرکت کنترل ترافیک تهران و نیروی انتظامی (فراجا) منعقد شده است، مقرر شده که در درگاه و صف انتقال پلاک‌ها در کل کشور هزینه‌های عوارض شهرداری نیز همانند مالیات، تخلفات و جرایم رانندگی به محض فک پلاک تسویه و پرداخت شود. حداکثر ظرف هفته آینده این موضوع سراسری شده و امکان فرار از آن وجود نخواهد داشت و همه خودروها برای پلاک‌ها نیاز به تسویه حساب دارند.

مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک تهران همچنین خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از ورود غیرمجاز به محدوده‌های طرح کاهش آلودگی هوا و طرح ترافیک، سیستم اطلاع‌رسانی لحظه‌ای راه‌اندازی شده است. به محض ورود خودروهای مذکور به این محدوده‌ها، پیامکی برای رانندگان ارسال می‌شود تا با اطلاع از وضعیت خود، اقدامات لازم از جمله ثبت‌نام در سامانه شهرزاد و پرداخت عوارض را انجام دهند و از جریمه جلوگیری کنند. عدم پرداخت عوارض منجر به جریمه مشابه عوارض بزرگراهی خواهد شد.

این اقدام بخشی از تلاش‌های شهرداری تهران برای کاهش آلودگی و بهبود وضعیت ترافیک با تأکید بر سرمایه‌گذاری در حمل و نقل عمومی و برقی‌سازی ناوگان‌ها است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا