ماه رمضان ۱۴۰۲ چندم اسفند است ؟ + پایان ماه رمضان چه روزی است؟
نهمین ماه قمری رمضان نام دارد که از جایگاه ویژهای در بین مسلمانان سراسر جهان برخوردار است. رمضان ماه نزول قرآن و مهمانی خدا بوده چنان که در این ماه درهای بهشت و رحمت الهی بر روی بندگان گشوده شده و درهای جهنم بسته میشود. روزه در ماه رمضان بر مسلمانان واجد شرایط واجب است. در جوامع اسلامی، آداب و رسوم گوناگونی همچون مهمانیها و مراسمات جمعی، نظافت مساجد و اماکن مذهبی، مراسم آشتیکنان، مراسم کلوخاندازان، پخت انواع شیرینیها و غذاها برای ماه رمضان شکل گرفته است.
تاریخ شروع ماه رمضان ۱۴۰۳
تاریخ شروع ماه رمضان در تقویم هجری شمسی برابر با روز سه شنبه ۲۲ اسفند ۱۴۰۲ است.
تاریخ شروع ماه رمضان در تقویم هجری قمری برابر با ۱ رمضان ۱۴۴۵ است.
تاریخ شروع ماه رمضان در تقویم میلادی برابر با ۱۲ مارس ۲۰۲۴ است.
عید فطر سال ۱۴۰۳ کی است؟
۲۲ فروردین مصادف با اول شوال، عید سعید فطر اعلام شده است.
رمضان به چه معناست؟
رمضان نام ماه نهم از ماههای قمری و ماه روزه اسلامی است. واژه رمضان از ریشه «رمض» به معنای بارانی که اول پاییز میبارد و هوا را از خاک و غبارهای تابستان پاک میکند و یا به معنای داغی سنگ از شدت گرمای آفتاب است.
چرا واژه رمضان برای نهمین ماه سال قمری استفاده شده است؟
ماده (رمض) در هر وزن و باب از اوزان و ابواب زبان عربی به کار رود، معنایی از گرما و سوزاندن در آن وجود دارد، اما درباره اینکه چرا این نام بر یکی از ماههای سال گذاشته شده است، نظرات مختلفی مطرح شده است از جمله:
هنگامی که ماهها را نامگذاری کرده و از زبانهای قدیمی به عربی بر میگرداندند. این ماه با ایام گرمای سوزان مطابق شد، بنابراین رمضان نامیده شد.
ارماض به معنای احراق و سوزاندن است و از این رو که در ماه رمضان گناهان بندگان با اعمال نیک و شایسته سوزانده میشود، این ماه به رمضان نام بردار شد.
دلهای روزهداران در این ماه حرارتی از موعظه و تفکر در امر آخرت به خود میگیرد چنان که ماسه و سنگ حرارت خورشید را به خود میگیرد. از این رو این به ماه رمضان نامگذاری شد.
گویا عربها این نام را به خاطر داغ شدنشان از حرارت گرسنگی و تشنگی و چشیدن سختی آن بر این ماه نهادهاند.
شماری از روایات، این نام گذاری را به سبب نقشی دانستهاند که ماه رمضان در پاکسازی آئینه جان از آلودگیهای گناهان و پاکسازی روان از زنگار خطاها دارد. از پیامبر (ص) روایت است: «إنّما سُمِّیَ رَمَضانُ؛ لِأَنَّهُ یُرمِضُ الذُّنوبَ» «این ماه را رمضان نامیدهاند: چون گناهان را میسوزاند.»
فضیلت ماه رمضان
ماه رمضان، ماه رحمت و مغفرت و سرشار از معنویت و الطاف الهی است که از عرش به زمین نازل شده و سفرههای بخشش و غفران در مقابل مؤمنان گشوده میشود. در رابطه با فضیلت و اهمیت ماه رمضان احادیث و روایاتی وجود دارد که در زیر به برخی از آنان اشاره شده است.
ماه رمضان ماه ضیافت الهی و ماه نزول قرآن که خداوند در وصف آن در قرآن کریم تاکید کرده است: «یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذِینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید! روزه بر شما مقرّر گردید، همانگونه که بر کسانی که پیش از شما بودند مقرّر شده بود، باشد که پرهیزگار شوید.»
امام محمد باقر (ع) در رابطه با ماه رمضان فرمودند: «هرچیز بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است».(اصول کافی / ج ۲)
پیامبر اکرم (ص) ماه رمضان را ماه ضیافت الهی دانسته و در خطبهی شعبانیه در این راستا فرموده است: «ای مردم! ماه خدا با برکت و رحمت و آمرزش به سوی شما رو کرده است. ماهی که نزد خدا، بهترین ماههاست و روزهایش بهترین روزها و شبهایش بهترین شبها و ساعتهایش بهترین ساعتهاست. ماهی که در آن شما را به مهمانی خدا دعوت کرده اند و شما در آن از اهل کرامت خدا شده اید. نفسهای شما در آن ثواب تسبیح و ذکر خدا دارد و خواب شما ثواب عبادت. اعمال شما در آن پذیرفته است و دعاهای شما مستجاب، پس، از پروردگار خویش با نیتهای راستین و دلهای پاک، بخواهید که توفیق روزه این ماه و تلاوت قرآن در آن را به شما عنایت فرماید…» (بحار الانوار – جلد ۹۶ – صفحه ۱۵۷)
رسول اکرم (ص) میفرماید: «رمضان ماهی است که ابتدایش رحمت است و میانه اش مغفرت و پایانش آزادی از آتش جهنم». (بحار الانوار، ج ۹۳، ص ۳۴۲)
پیامبر (ص) فرمودند: «درهای آسمان در اولین شب ماه رمضان گشوده میشود و تا آخرین شب آن بسته نخواهد شد».(بحار الانوار، ج ۹۳، ص ۳۴۴)
امام رضا (ع) نیز در باب قرائت قرآن در ماه مبارک رمضان فرمودند: «هر کس ماه رمضان یک آیه از کتاب خدا را قرائت کند مثل اینست که درماههای دیگر تمام قرآن را بخواند». (بحار الانوار ج ۹۳، ص ۳۴۶)
حضرت علی (ع) در خطبه خود در اولین روز از ماه مبارک رمضان فرمودند: ای مردم، این ماه، ماهی است که خداوند بر ماههای دیگر برتری داده است همچون برتری ما خاندان اهل بیت (ع) بر دیگر مردم و ماهی است که درهای آسمان و درهای رحمت در آن گشوده شده و درهای دوزخ در آن بسته میشوند. این ماه شما همچون ماههای دیگر نیست، روزهایش برترین روزها و شبهایش برترین شبها و ساعاتش بهترین ساعتها است.