
ادعای جنجالی کواکبیان درباره کاترین شکدم، بر پایه یک توییت جعلی استوار بود؛ موضوعی که حالا با شائبه افترا و نشر اکاذیب روبهرو شده است.
مصطفی کواکبیان، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی، در اظهاراتی جنجالی در گفتوگویی با شبکه خبر، موضوع نفوذ را به مسئلهای فراتر از مهاجران افغانستانی گره زد و در ادعایی بیسابقه گفت: «خانم کاترین شکدم با ۱۲۰ نفر از افراد مهم این کشور همخوابگی داشته است.» این اظهارات به سرعت در فضای مجازی بازتاب یافت و واکنشهای متعددی را از سوی فعالان رسانهای و حقوقی بهدنبال داشت.
با این حال، بررسیها نشان میدهد که این ادعا نهتنها فاقد هرگونه سند رسمی و معتبر است، بلکه ریشه آن به یک رشته توییت جعلی در اسفندماه ۱۴۰۰ بازمیگردد؛ توییتی که از همان ابتدا مشکوک بود و اکنون توسط راستیآزماییهای مستقل، جعلی بودن آن تأیید شده است.
منبع ادعای کواکبیان؛ یک توییت مشکوک و بیاساس
بر اساس گزارش منتشرشده از سوی فکتچکرها، ادعای مطرحشده از سوی کواکبیان بر پایه رشتهتوییتی است که در تاریخ ۹ اسفند ۱۴۰۰ توسط کاربری به نام «آتوسا شجاعی» منتشر شده بود. این کاربر خود را «خبرنگار، مترجم و روزنامهنگار» معرفی کرده و ادعا کرده بود ترجمه مصاحبهای از کاترین شکدم با یک رسانه اسرائیلی (تایمز اسرائیل) را منتشر کرده است.
اما بررسیها نشان میدهد که چنین مصاحبهای اصلاً وجود خارجی نداشته و هیچ نشریه یا رسانهای، از جمله تایمز اسرائیل، چنین گفتوگویی با کاترین شکدم منتشر نکرده است. در واقع، این مصاحبه ساختگی بوده و از ابتدا پایهای تخیلی داشته است.
کاترین شکدم کیست و سابقه فعالیتهایش چیست؟
کاترین شکدم، تحلیلگر مسائل خاورمیانه، از حدود یک دهه گذشته با رسانههای مختلفی همکاری داشته است. او پیشتر در لندن با رسانههای سعودی همکاری میکرد و از سال ۲۰۱۴ به عنوان تحلیلگر ثابت در شبکه روسی راشا تودی فعالیت داشته است. همچنین بهصورت موردی مطالبی از او در رسانههایی چون الجزیره و میدلایست مانیتور منتشر شده است.
او همچنین به عنوان تحلیلگر موسسه Wikistrat معرفی شده بود؛ موسسهای که به عنوان یک اتاق فکر اسرائیلی در حوزه ژئوپلیتیک و امنیت فعالیت میکند. علاوه بر این، همکاریهایی با شورای امور بینالمللی روسیه داشته که نهادی وابسته به دولت روسیه است.
با این حال، برخلاف ادعاهای مطرحشده، هیچ سند یا مدرکی دال بر حضور رسمی کاترین شکدم در نهادهای رسمی ایران، یا دسترسی به مقامات عالیرتبه جمهوری اسلامی وجود ندارد. همچنین برخلاف شایعات، هیچ مدرکی درباره حضور رسانهای او در نهادهای رسمی ایران منتشر نشده است.
ابعاد حقوقی ادعای کواکبیان
مطابق قانون مجازات اسلامی، نسبت دادن صریح اتهاماتی مانند فساد اخلاقی یا رابطه نامشروع، در صورت ناتوانی از اثبات، مصداق جرم افترا است. بر اساس ماده ۶۹۷ این قانون، هرکس بهطور صریح به فردی اتهامی وارد کند که نتواند آن را اثبات نماید، با مجازات حبس از سه ماه و یک روز تا یک سال یا تا ۷۴ ضربه شلاق مواجه خواهد شد.
همچنین، اگر چنین ادعایی موجب تشویش اذهان عمومی یا وارد ساختن ضرر به افراد یا نهادها شود، مشمول ماده ۶۹۸ خواهد بود که مجازات آن نیز حبس از دو ماه تا دو سال یا تا ۷۴ ضربه شلاق در نظر گرفته شده است.
در مواردی که اتهامات متوجه مقامات رسمی، دولتی یا شخصیتهای حقوقی عمومی باشد، موضوع میتواند جنبه تشدید یافته نیز پیدا کند و به تشکیل پرونده قضایی جداگانه منجر شود.
زندگینامه کاترین شکدم و همسرش(Catherine Shakdam)
- نام اصلی : کاترین پرز-شکدم
- متولد : ۱۹۸۲ فرانسه
- زمینه فعالیت : سیاست
- پیشه : نفوذی
- مدرک تحصیلی : کارشناسی ارشد ارتباطات
- سالهای فعالیت :
- قد کاترین شکدم : ۱۶۰ سانتیمتر
بیوگرافی کامل کاترین شکدم
کاترین پرز-شکدم متولد ۱۹۸۲ نویسنده ، خبرنگار و تحلیلگر سیاسی بریتانیایی-فرانسوی است.
کاترین شکدم – Catherine Shakdam
او همچنین دارای کارشناسی ارشد در رشته ارتباطات است.
وی به سیاست و امور خاورمیانه علاقه داشته و با پنج زبان آشنایی دارد و تخصص او در زمینه خاورمیانه ، اسلام رادیکال و یهودستیزی است.
او مشاور سازمان ملل متحد در مورد یمن بوده است.
خانواده و اصالت
کاترین پرز-شکدم در یک خانواده یهودی سکولار در فرانسه زاده شد.پدر بزرگ مادری او در سال ۱۹۳۰ با آلمان نازی جنگیده بود و به نیروهای مقاومت فرانسه در آن زمان ملحق شده بود. پدربزرگ پدری او بازمانده هولوکاست و اردوگاه کار اجباری است. او کارشناسی روان شناسی و کارشناسی ارشد امور مالی از دانشگاه لندن دارد.
ماجرای نفوذ در ایران
شکدم چند سال پیش به ایران سفر کرده و مطالبی در رسانه های ایران منتشر کرد و با ابراهیم رئیسی مصاحبه نمود. نام شکدم پس از آن جنجال آفرین شد که در پایگاه اینترنتی تایمز اسرائیل یادداشتی نوشت و ضمن بازگو کردن تجربه حضور خود در ایران ، نسبت به یهودی ستیزی و برنامه هسته ای ایران هشدار داد. برخی از منابع از او به عنوان عامل نفوذی اسرائیل نام می برند. او جاسوس بودن خود را رد کرده است.
کاترین شکدم و ابراهیم رئیسی
وضعیت ازدواج و همسر کاترین شکدم
شکدم در زمانی که در دانشگاه لندن درس می خواند با همسر آینده اش که مسلمان سنی از شهر صنعا در یمن بود آشنا شد و شش ماه بعد در ۱۸ سالگی با او ازدواج کرد. ثمره این ازدواج دو فرزند است. شکدم در سال ۲۰۱۴ از همسرش جدا شد و سرپرستی فرزندانش را در اختیار گرفت.
مصطفی کواکبیان نماینده اسبق مجلس در گفتگویی در شبکه خبر گفت : تقلیل دادن بحث نفوذ به مهاجرین افغانستانی پرت کردن حواس ها از اصل داستان نفوذ است
وی مدعی شد : نفوذی یعنی کاترین شکدم که با ۱۲۰ نفر از افراد بسیار مهم مملکت همخوابگی داشت!