اقتصادی

صرفه جویی ۱۵۲ میلیون دلاری در یارانه سوخت با اسقاط ۷۲ هزار خودرو

به گزارش خبرنگار مهر، طبق آخرین آمار و اطلاعاتی که توسط مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر شده، در سال گذشته دولت از محل اسقاط ۷۲ هزار و ۲۲۸ دستگاه خودروی فرسوده، به میزان ۱۵۲ میلیون و ۶۵ هزار و ۳۶۰ دلار در پرداخت یارانه سوخت صرفه‌جویی کرده است.

بر این اساس بیش از ۶۶۶ میلیون لیتر کاهش مصرف سوخت ناشی از اسقاط این تعداد از خودروهای فرسوده، ۱۵۲ میلیون دلار صرفه‌جویی در پرداخت یارانه پنهان سوخت توسط دولت و بیش از ۴۴۷ میلیون دلار درآمد بالقوه از محل صادرات سوخت صرفه‌جویی شده برآورد می‌شود.

برای فهم بهتر این ارقام لازم است اشاره کنیم که در نیمه نخست سال جاری ۴۳۸ میلیون و ۶۶۸ هزار دلار خودرو وارد کشور شده است و سال گذشته نیز این رقم تنها ۳۶ میلیون و ۵۶۵ هزار دلار بود. بنابراین اگر تنها سوخت صرفه‌جویی شده از محل اسقاط خودروهای فرسوده در سال ۱۴۰۲ صادر شود، می‌توان با ارز آن تقریباً به میزان کل خودروهایی که بعد از رفع ممنوعیت واردات وارد کشور شده‌اند، خودرو وارد کرد.

چنین صرفه‌جویی‌ای در مصرف بنزین تنها طی یک سال و در بازه زمانی که یارانه سوخت فشار زیادی بر دوش دولت گذاشته و هرگونه رشد قیمت آن نیز با ریسک سیاسی قابل‌توجهی همراه است، نشان می‌دهد که مسیر اسقاط فرسوده‌ها باید بسیار پیش‌تر از این آغاز می‌شد و تأخیر صورت‌گرفته از سال ۹۷ تاکنون برای از رده خارج کردن این خودروها هزینه زیادی را بر کشور تحمیل کرده است.

همچنین طبق آمار منتشرشده توسط بازوی پژوهشی مجلس، از ۳۵ میلیون دستگاه خودروی در حال تردد در کشور، ۱۳ میلیون دستگاه فرسوده هستند. حال اگر دولت توانسته با اسقاط ۷۲ هزار دستگاه ۱۵۲ میلیون دلار صرفه‌جویی در یارانه سوخت داشته باشد، اگر کل فرسوده‌ها را از رده خارج کند می‌تواند صرفه‌جویی ۲۷.۵ میلیارد دلاری را رقم بزند. این میزان سوخت مصرف‌نشده اگر صادر هم شود درآمد ۸۰.۷ میلیارد دلاری برای کشور داشته باشد. همین موضوع نشان می‌دهد تردد خودروهای فرسوده در کشور تا چه اندازه به اقتصاد کشور آسیب می‌زند.

از بین خودروهای فرسوده اسقاط‌شده بیشترین تعداد مربوط به سواری‌ها می‌شود. طی سال گذشته ۵۳ هزار و ۳۵۴ دستگاه خودروی سواری اسقاط شده که خروج این خودروها از ناوگان حمل‌ونقل باعث صرفه‌جویی ۲۴۲ میلیون و ۱۲۲ هزار و ۵۰۰ لیتر بنزین شده است. دولت از محل اسقاط سواری‌های فرسوده ۵۳ میلیون و ۴۵۴ هزار دلار یارانه کمتری به سوخت داده است. همچنین اگر بنزین صرفه‌جویی‌شده از طریق اسقاط سواری‌های فرسوده در سال ۱۴۰۲ صادر شود، می‌تواند درآمد ۱۴۵ میلیون و ۲۷۳ هزار دلاری برای کشور داشته باشد.

همچنین در سال گذشته هشت‌هزار و ۹۸ دستگاه تاکسی اسقاط شده که برای آن بیش از ۶۳ میلیون لیتر کاهش مصرف سوخت ناشی از اسقاط این تعداد از خودروهای فرسوده، ۲۵ میلیون دلار صرفه‌جویی در پرداخت یارانه پنهان سوخت توسط دولت و نزدیک ۳۸ میلیون دلار درآمد بالقوه از محل صادرات سوخت صرفه‌جویی‌شده برآورد می‌شود.

علاوه بر این در سال ۱۴۰۲ به میزان ۶ هزار و ۵۴۰ دستگاه وانت اسقاط شده است که از این طریق مصرف بنزین ۹۳ میلیون و ۳۱۴ هزار کمتر شده است. بنابراین دولت نیز ۲۰ میلیون و ۴۰۵ هزار دلار در یارانه بنزین صرفه‌جویی کرده است. حال اگر این بنزین صادر شود توانایی درآمدزایی ۵۷ میلیون و ۷۸۹ هزار دلاری برای کشور دارد.

همچنین چهار هزار و ۱۳۶ دستگاه خودروی تجاری سنگین سال گذشته زیر تیغ اسقاط رفته‌اند که باعث شده ۲۶۴ میلیون و ۷۰۴ هزار لیتر گازوئیل کمتری مصرف شده و صرفه‌جویی دولت از یارانه پنهان آن به ۶۳ میلیون و ۹۴۰ هزار و ۸۰۰ دلار برسد. صادرات این میزان گازوئیل می‌تواند برای کشور درآمد ۲۰۶ میلیون و ۴۶۹ هزار دلاری داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا