«سوگ شفق» یک اثر هنری در بیان فرهنگ عاشوراست
اجرای مناسبتی-مذهبی «سوگ شفق» به مناسبت اربعین حسینی (ع) این شبها در سالن همایش برج میلاد تهران در حال برگزاری است.
اجرای «سوگ شفق» روایت حماسه کربلا در پنج پرده است که در پرده اول: تقابل خیر و شر، پرده دوم: صبح عاشورا، پرده سوم: بازگشت جناب حُر، پرده چهارم: شهادت حضرت عباس (ع) و پرده پنجم: شهادت امام حسین (ع) را روایت میکند.
«سوگ شفق» با همراهی ارکستر بزرگ متشکل از نوازندگان به رهبری عرفان وکیلی و خوانندگان کر به رهبری سرژیک میرزائیان با خوانندگی مجتبی عسگری (امام حسین (ع) )، هادی فیضآبادی حضرت عباس (ع) )، سید محسن حسینی (جناب حُر)، امیرحسین سمیعی (عمربن سعد)، محمدرضا صفی (شمر) و ستار روزبه (ابلیس) به آهنگسازی میلاد آقایی است. «سوگ شفق» به مدت ۳ شب طی روزهای شانزدهم، هفدهم و نوزدهم شهریورماه از ساعت ۱۹:۳۰ در برج میلاد تهران برگزار شد.
سیدمحسن حسینی (خواننده موسیقی ایرانی) و روای حر در اجرای مذهبیمناسبتی «سوگ شفق» درباره این اجرا به ایلنا گفت: کلیت این کار برگرفته از احساس شخصی آهنگساز در حوزه کارهای آیینی است که به صورت دلی و خودجوش شکل گرفته و با توجه به تاریخچهای که آهنگساز به آن اشاره دارد، این اثر موسیقایی، یک اتفاق بسیار ویژه وارزشمند است.
او در ادامه اظهار کرد: به باور من تمامی عناصر تعیینکننده این اثر و همچنین کسانی که در تولید این کار همکاری و همراهی داشتهاند، انتخاب شده دستگاه آقا امام حسین (ع) هستند.
حسینی افزود: شکلگیری ایده اثر ماحصل تلاش آهنگساز بوده است. در ادامه هم پشتیبانی و حمایتهای انجمن موسیقی ایران، همچنین تلاش رهبر ارکستر، گروههای سولیست، نوازندگان و خوانندگان کر، و دوستانی که در این حوزه به صورت تخصصی و جدی کار عرضه کردهاند، در تولید این اجرا تاثیرگذار بوده است. و براین اساس این اتفاق از این جهت جنبه معنوی و دینی پیدا میکند و خروجی کار هم ماهیت جدیتر و معنوی و بسیار ارزشمند خواهد داشت.
این خواننده در ادامه گفت: در راستای توضیحاتی که دادم، مخاطب با یک کار متفاوت درحوزه موسیقی آشنا میشود.
او تاکید کرد: به نظر من طی چند سال اخیر، ساخت کارهایی به این شکل و در این قالب کمتر تولید شده است.
حسینی در بخش دیگری از صحبتهایش به حمایت مدیران فرهنگی اشاره کرد. او گفت: امیدواریم مدیران فرهنگی و هنری کشورمان، نگاه ویژهتری به این گونه کارها داشته باشند و حمایت کنند؛ اگرچه بر این نظرم هر قدمی که برای امام حسین (ع) وائمه اطهار علیهم السلام برداشته میشود و هر اثر هنری که با این موضوع و دیدگاه ساخته میشود، خروجی آن اثر گذار و با برکت خواهد بود و ثمره آن در زندگی آنها قابل مشاهده است.
«سوگ شفق» ارادت قلبی آهنگساز به امام حسین (ع) است
او درباره کم کاری آهنگسازان در این زمینه و همچنین تولید کارهای سفارشی با این مضمون گفت: با توجه به فعالیتهایم در این زمینه و همچنین آثاری که همکارانم، با مضمون موسیقیهایی آیینی و دینی تولید داشتهاند، باید بگویم از نگاه من در ساخت کارهای سفارشی، اتفاق ویژه شکل نمیگیرد. اما اجرای موسیقی آیینی «سوگ شفق» از آن جهت که سفارشی نبوده و خودجوش شکل گرفته، لاجرم بر دل نشسته است. این کار ارادت قلبی آهنگساز بوده و تلاش کرده تا با زبان هنر، ارادت خود را بیان کند؛ بنابراین از این حیث است که این کار متفاوت و ارزشمند شده است.
این خواننده در ادامه به پارتهای مختلف اجرای «سوگ شفق» اشاره کرد و افزود: موضوع این کار روایتی است که در پردههای مختلف به روی صحنه میرود؛ مانند یک سناریو. و به نظر من خالق این اثر در کنار آهنگسازی، داستان و روایت را هم شکل داده است و البته اشعاری هم که در این کار استفاده شده، هوشمندانه انتخاب شدهاند.
او در ادامه بیان کرد: به عنوان مثال من در نقش «جناب حُر» ظاهر شدم و کار کردم و امیدوارم آن اضطراب و دوگانگی و در عین حال رسیدن به اوج و پرواز در متن شعر را به مخاطبان عرضه کنم. این چند ضلعِ شاعر، آهنگساز، خواننده و نوازنده، همگی اتفاقاتی است که در این کار زیبا قابل رویت است. نکته دیگر به کار بردن کلام است که بسیار اثر گذار بوده و موجب شده موسیقی در کنار کلام به یک انرژی مضاعف برسد.
او در پایان درباره بیان پیام فرهنگ عاشورا با زبان هنر بویژه موسیقی اذعان داشت: جنس هنر آیینی که در موسیقی و هنرهای تجسمی و… به کار برده میشود و ترکیب آنها با یکدیگر، موجب میشود خروجی کار متفاوتتر از یک نگاه معمولی و عامهپسندانه باشد. بطور مثال در کشور ما سبک و شیوههای متعدد و متفاوتی در عزاداریها وجود دارد اما «سوگ شفق» شکل جدیدی از عزاداری و مرثیه سرایی و روضهخوانی را به منصه ظهور میرساند. و از نگاه من زبان هنر، زبانی متفاوت و شیرینی است که این امر سبب میشود دلها به یکدیگر نزدیکتر شوند و مخاطبان بسیاری را جذب خود کند.