
به گفته وزیر خارجه ایران؛ بهترین زمان مذاکره هم زمانی است که شما با موفقیت یک حمله نظامی را پشت سر گذاشتهاید. در ادامه ضمن جزئیاتی درباره مذاکره ایران و آمریکا، مطالبی درباره مکانیسم ماشه می خوانید.
مکانیسم ماشه باشد یا نباشد مذاکرات ایران و آمریکا با وجود جنگ رخ داده در روزهای اخیر همچنان به قوت خود باقیست ولی رنگ و بوی اقتدار ایرانی در این مذاکرات بیش از پیش نمود خواهد داشت چراکه ایران برای ادامه مذاکرات شروطی دارد.
وزیر خارجه ایران با بیان اینکه «تردیدی نیست که جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران پیروز جنگ بودند و کسی که پیروز است و پرچمش بالاست، طبعاً ترسی از مذاکره ندارد»، گفت: بهترین زمان مذاکره هم زمانی است که شما با موفقیت یک حمله نظامی را پشت سر گذاشتهاید.
زمان و مکان جدید مذاکرات ایران و آمریکا
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز شنبه و پس از نشست با سفرا و کارداران و روسای نمایندگیهای خارجی و بینالمللی مقیم تهران، درباره روند و زمان آغاز مذاکرات هستهای گفت: ما در خصوص زمان، محل، شکل، ترتیبات و اطمینانهایی که برای آن لازم است، در حال بررسی هستیم؛

هیچ عجلهای برای ورود به مذاکرات نسنجیده نداریم و البته فرصتی هم برای اهداف، مصالح و منافع مردم ایران پیش بیاید را از دست نخواهیم داد.
ما در کمال دقت مشغول بررسی اوضاع و احوال هستیم و همه جوانب را بررسی میکنیم و اینکه در هر زمان و نقطهای که منافع مردم ایران تامین شود، در همان زمان ما کاری را که باید انجام دهیم، انجام خواهیم داد.
بر اساس این گزارش، عراقچی که به سوالات برخی از خبرنگاران پاسخ میداد، در ادامه گفت: درهای دیپلماسی هیچ وقت بسته نیست. در هر شرایطی امکان اعمال دیپلماسی و رسیدن به اهداف از آن طریق وجود دارد، البته ما این کار را با حواس جمع و با اعتماد به نفس کامل انجام میدهیم.
ما یک جنگ قهرمانانه را با یک مقاومت بسیار عالی از سر گذراندیم و تردیدی نیست که جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران پیروز این جنگ بودند و کسی که پیروز است و پرچمش بالاست، طبعاً ترسی از مذاکره ندارد و بهترین زمان مذاکره هم زمانی است که شما با موفقیت یک حمله نظامی را پشت سر گذاشتهاید.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سوال که «چرا اتحادیه اروپا مکانیزم اسنپبک (مکانیسم ماشه) را به عنوان ابزار استفاده میکند؟»، گفت: اروپاییها در طول چند ماه گذشته و به خصوص در روزهای اخیر اشارات مکرری به امکان استفاده از اسنپ بک و بازگرداندن قطعنامههای گذشته شورای امنیت با لغو قطعنامه ۲۲۳۱ داشتند
اما معتقد هستم که این بزرگترین اشتباهی است که اروپاییها میتوانند انجام دهند، تقریبا مشابه اشتباهی که آمریکاییها در حمله به تاسیسات هستهای ایران انجام دادند که موضوع هستهای را به مراتب سختتر و پیچیدهتر و حل کردن آن را سخت کردند. اسنپ بک هم همین نقش را خواهد داشت و کار را سخت کار و پیچیدهتر خواهد کرد.
شرط نهایی مذاکره با آمریکا اعلام شد
وزیر امور خارجه گفت: باید اطمینان حاصل شود که اگر دوباره مذاکراتی شروع شد توسط آمریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نخواهد شد.
سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز (شنبه) ۲۱ تیرماه در نشستی با سفرا و کارداران و روسای نمایندگیهای خارجی و بینالمللی مقیم تهران به تشریح آخرین تحولات پس از جنگ ۱۲ روزه پرداخت.
وی گفت: ما همواره آماده گفتوگو در خصوص برنامه هستهای خود بودهایم و در آینده هم خواهیم بود، ولی طبیعی است باید اطمینان حاصل شود که اگر دوباره مذاکراتی شروع شد توسط آمریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نخواهد شد.
سید عباس عراقچی در شبکه اجتماعی ایکس
سید عباس عراقچی در مطلبی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: نتانیاهو نزدیک به دو سال پیش وعده پیروزی در غزه را داد. نتیجه چه بود؟ یک باتلاق نظامی، روبهرو شدن با حکم بازداشت بینالمللی به اتهام جنایات جنگی، و ۲۰۰ هزار نیروی جدید برای حماس.
در مورد ایران، او در رؤیای خود میپنداشت که میتواند بیش از ۴۰ سال دستاورد صلحآمیز هستهای را محو کند. اما نتیجه چه شد؟ هر یک از آن دوازده دانشمند ایرانی که مزدورانش به شهادت رساندند، بیش از صد شاگرد توانمند تربیت کرده بودند. آنها به نتانیاهو نشان خواهند داد که چه تواناییهایی دارند.
اما تکبر او به همینجا ختم نمیشود. پس از شکست کامل در تحقق هیچیک از اهداف جنگیاش علیه ایران، و پس از آنکه مجبور شد برای نجات خود به «بابایی» پناه ببرد، وقتی موشکهای قدرتمند ما سایتهای مخفی رژیم اسرائیل را با خاک یکسان کردند — سایتهایی که نتانیاهو همچنان در حال سانسور آنهاست .
او اکنون علناً برای ایالات متحده تعیین تکلیف میکند که چه باید بگوید یا نگوید، چه باید در مذاکرات با ایران بکند یا نکند.
اسنپبک (Snapback) یا مکانیسم ماشه چیست؟
اسنپبک بخشی از توافق هستهای ایران (برجام) است که به کشورهای عضو اجازه میدهد در صورت تخلف ایران از تعهداتش، تحریمهای بینالمللی سازمان ملل را بهسرعت بازگردانند.

این مکانیسم در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تعریف شده و به یکی از طرفهای برجام (آمریکا، اروپا، چین یا روسیه) امکان میدهد با ادعای نقض توافق توسط ایران، موضوع را به شورای امنیت ببرند.
اگر ظرف ۳۰ روز اختلاف حل نشود، تحریمهای قبلی بهطور خودکار اعمال میشوند. اسنپبک نیازی به رأیگیری یا وتو ندارد، بنابراین فعال شدنش بسیار سریع است.
این ابزار برای فشار بر ایران طراحی شده، اما فعال شدن آن میتواند تبعات سنگینی مثل سقوط ارزش ریال، توقف تجارت بینالمللی و افزایش تنشهای سیاسی داشته باشد. ایران با دیپلماسی فعال و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تلاش میکند از فعال شدن این مکانیسم جلوگیری کند.