روز حضرت رقیه در محرم ۱۴۰۳ چه روزی است؟ + نام اصلی و نسب حضرت رقیه (س)
با گذشت زمان هر یک از شب های محرم به نام یکی از شهدا یا شخصیت ها یا وقایعی مرتبط با جریان کربلا نام گذاری شده است، یکی از این روزها روز حضرت رقیه(س) نامیده شده است که در ادامه این مطلب با تاریخ روز حضرت رقیه در محرم ۱۴۰۳ و حضور حضرت رقیه (س) و شخصیت این حضرت آشنا خواهیم شد.
روز حضرت رقیه در محرم چه روزی است
روز سوم ماه محرم به نام حضرت رقیه (س) دختر خردسال سه ساله حضرت اباعبدالله الحسین (ع) نامگذاری شده است که در روز عاشورا در کربلا حضور داشت و شاهد آن مصیبتهای عظیم بود. گرچه حضرت رقیه (س) دختر امام حسین (ع) در روز سوم یا پنجم صفر سال 61 هجری قمری در سفر اهل بیت به شهر شام از دنیا رفتند اما سوم ماه محرم به نام ایشان نامگذاری شده است که در عزاداری های محرم مظلومیت طفل سه ساله امام حسین(ع) که در اسارت و با دیدن سر مبارک پدرش به شهادت رسیدند، فراموش نشود.
روز حضرت رقیه در محرم ۱۴۰۳
روز حضرت رقیه در محرم در تقویم شمسی برابر است با:
روز سه شنبه 19 تیر ماه 1403
روز حضرت رقیه در محرم در تقویم قمری برابر است با:
۳ محرم ۱۴۴۶
روز حضرت رقیه در محرم در تقویم میلادی برابر است با:
9 جولای 2024
نام اصلی و نسب رقیه (س)
رقیه خاتون دختر سه ساله سرور شهیدان امام حسین (ع) که در کربلا حضور داشت، نام اصلیش در منابع، «فاطمه» یا «فاطمه صغری» گزارش شدهاست و «رقیه»، یکی از القاب این دختر است. (نظری منفرد، قصه کربلا، 646 )
پدر ایشان حسین بن علی فرزند فاطمه زهرا و علی بن ابیطالب است، نام مادر ایشان را برخی چون اربلی در کشف الغمه و مفید در الارشاد، ام اسحاق دانسته اند که پیشتر همسر امام حسن مجتبی (ع) بوده و پس از شهادت ایشان، به وصیت امام حسن (ع) به عقد امام حسین (ع) درآمده است اما گروهی دیگر چون حائری در معالی السبطین، شهربانو مادر امام سجاد(ع) را مادر رقیه (س) می دانند.
تاریخ ولادت رقیه دختر امام حسین (ع)
برخی منابع تاریخ ولادت رقیه خاتون را پنجم شعبان سال 57 ه.ق دانسته اند.(تاجالدین، المجالس النقیه، 35.)
آیا رقیه (س) در کربلا حضور داشت؟
از میان فرزندان امام حسین (ع) 3 پسر و 3 دختر ایشان در کربلا حضور داشتند که 2 پسر در جریان واقعه به شهادت رسیده و یک پسر و 3 دختر ایشان به اسارت رفتند. رقیه یکی از دختران امام حسین (ع) بود که در کربلا حضور داشت و در آن زمان سه یا چهار ساله بوده است.( کامل بهائی، جزء دوم، فصل سوم، باب 25، ص 179)
بعد از شهادت امام حسین (ع) عمر سعد اجازه داد که به بازماندگان کاروان حسین (ع) آب دهند. از بین این کودکان، دختری خردسال از دختران حسین پس از گرفتن سهم آب خویش، به سمت کشتهشدگان کربلا رفت تا پدرش را سیراب کند. (طبسی، رقیه بنت الحسین، 52.)
به گزارش شیخ مفید، کاروان اسیران یک شب در صحرای کربلا اتراق کردند و رقیه در آن شب، از خیمه اسیران خارج شد و خود را به پیکر پدرش در قتلگاه رساند. (زحمتکش، «سرگذشت حضرت رقیه»، معارف حسینی، 14)
شهادت دختر امام حسین (ع) در خرابه های شام
روز بعد از عاشورا اسیران نبرد کربلا را به کوفه و سپس به شام منتقل کردند. محل نگهداری اسیران در دمشق، خرابات شام بود که اسیران در آن از سرما و گرما در امان نبودند؛ رقیه یکی از این اسیران بود که عمادالدین طبری در کامل بهایی میگوید یک شب در خرابههای شام سراغ پدرش را گرفت و صدای ناله و زاری او به گوش یزید رسید؛ او دستور داد تا سر حسین را به محل اسیران ببرند. رقیه پس از دیدن سر پدرش، درگذشت. (محلاتی، ریاحین الشریعه، 3: 312.)
تاریخ شهادت رقیه (س)
بیرجندی در وقایع الشهور و واعظ قزوینی در ریاض القدس، تاریخ مرگ وی را پنجم صفر سال 61 ه.ق گزارش کردهاند. گروهی از راویان رقیه را در هنگام مرگ سه یا چهار ساله و گروه دیگر همچون حائری، پنج سال و هفت ساله گزارش کردهاند.
مرقد حضرت رقیه (س)
تمام منابعی که از رقیه یاد کردهاند، محل دفن پیکر مطهر رقیه خاتون را دمشق و نزدیک به کاخ یزید گزارش کردهاند. این مقبره امروزه در محله عماره دمشق و در شمال شرقی مسجد سابق اموی واقع شدهاست.(مظفری و جمشیدی، اسیران و جانبازان کربلا، 156)