روزهای اعتکاف رجب 1403 در چه روزهایی است؟ + در مورد اعتکاف چه می دانیم؟
رَجَب یا رَجَب المُرَجَّب هفتمین ماه قمری است که همانند ماه شعبان و ماه رمضان از ماههای بسیار با شرافت و با فضیلت می باشد. مراسم اعتکاف یا ایام البیض به روزهای سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه قمری می گویند اما به باور مسلمانان، ایام البیض ماه های رجب، شعبان و رمضان، دارای فضیلت بسیار است.
در ایران سنت اعتکاف در ایام بیض (روزهای 13، 14 و 15) ماه رجب رواج دارد.
اعتکاف چیست؟
اعتکاف از ماده «عکف» در لغت به معنای اقبال و روی آوردن به چیزی و بزرگداشت آن است. اعتکاف در شرع، التزام به توقف و درنگ در مسجد به قصد قربت است. (راغب، مفردات، 1392ق، ص 355)
اعتکاف در اصطلاح فقهی نوعی عبادت است که انسان سه روز یا بیشتر در مسجد مقیم می شود و هر سه روز را روزه گرفته و به عبادت و راز و نیاز با خدا می پردازد.
تاریخ دقیق روز اول اعتکاف 1403
- ۱۳ رجب ۱۴۰۳ (۲۵ دی ۱۴۰۳): روز سهشنبه، مصادف با ولادت امام علی (ع) و روز پدر
تاریخ دقیق روز دوم اعتکاف 1403
- 14 رجب ۱۴۰۳ (26 دی ۱۴۰۳): روز چهارشنبه،
تاریخ دقیق روز سوم اعتکاف 1403
- 15 رجب ۱۴۰۳ (27 دی ۱۴۰۳): روز پنجشنبه،
۱۳ رجب ۱۴۰۳ چه روزی است؟
۱۳ رجب مصادف با تولد حضرت علی (ع) است که به یُمن زادروز مولای متقیان، این روز مبارک را روز پدر (روز مرد) نامیده اند. ولادت امام علی (ع) و روز پدر ۱۴۰۳ (روز مرد ۱۴۰۳) در تقویم ۱۴۰۳مصادف است با سه شنبه، ۲۵ دی مصادف با ۱۴ ژانویه ۲۰۲۵ میلادی و یا ۱۳ رجب سال ۱۴۴۶ قمری.
۱۰رجب ۱۴۰۳ چه روزی است؟
۱۰ رَجَب ۱۴۰۳ (قمری) مصادف با ولادت امام محمد تقی علیه السلام [ ١٠ رجب ] و برابر با ۲۲ دی ۱۴۰۳ شمسی است.
۲۷ رجب ۱۴۰۳ چه روزی است؟
۲۷ رَجَب ۱۴۰۳ (قمری) مصادف با مبعث پیامبر اکرم (ص) [ ۲۷ رجب ] و برابر ۹ بهمن ۱۴۰۳شمسی است.
دیگر مناسبت های ماه رجب در تقویم ۱۴۰۳
رجب هم مانند ماههای ذوالقعده، ذوالحجه و مجرم از ماههای حرام در اسلام محسوب میشود و اعمال سفارش شده ای دارد که دعای ماه رجب در صدر آنها قرار میگیرد و مناسبت های مذهبی آن به شرح زیر است:
• ١ رجب : ۱ ۳ دی ۱۴۰۳ شمسی ولادت امام محمد باقر علیه السلام
• ۳رجب:۱۵ دی ۱۴۰۳ شمسی روز شهادت امام علی النقی (ع) در سال ۲۵۴ هجری (به قولی)
• ١٥ رجب :۲۷ دی ۱۴۰۳ شمسی، وفات حضرت زینب سلام الله علیها، تغییر قبله مسلمین از بیت المقدس به مکه معظمه(۲ه.ق)
• ٢٥ رجب :۷ بهمن ۱۴۰۳ شمسی شهادت امام موسی کاظم علیه السلام
• ۲۶رجب:۸ بهمن ۱۴۰۳ روز وفات حضرت ابوطالب (ع) (به قولی)
هدف از اعتکاف چیست؟
اعتکاف با هدف نزدیک شدن به خداوند انجام می شود، معتکف روزه اش، نمازش، حضورش در مسجد و دیگر اعمالش مایه تقرب است. اعتکاف پرورش جسم و جان است، در اعتکاف می توان راحت تر و خودمانی تر با خدا صحبت کرد و با ذکر نام او آرامش گرفت، اعتکاف این فرصت را فراهم می کند تا در کنار دیگر انسان های پاک و مومن مسیر بندگی را طی نموده و در این خلوت با خدا، روح خود را سبک کنید.
اعتکاف در چه امکانی باید انجام شود؟
اعتکاف را نمی توان مانند نماز در هر مکانی به جا آورد و باید حتما در مسجد و خانه خدا برگزار شود اما نه هر مسجدی؛ بلکه مسجد اعظم، مسجد جامعه، مسجدالحرام، مسجد النبی (ع) یا مسجدی که معصوم (ع) در آن نماز جمعه و یا جماعت اقامه کرده باشد و در آن نماز جمعه و نماز جماعت برپا شده باشد.
شرایط اعتکاف چیست؟
- برای اعتکاف زمان مخصوصی معین نشده است ولی براساس روایات، پیامبر(ص) در ماه رمضان اعتکاف میکرد.(کلینی، الکافی، 1401ق، ج4، ص175) امروزه در ایران سنت اعتکاف بهویژه در ایام البیض (روزهای 13، 14 و 15) رجب رواج دارد.
- مدت اعتکاف نزد امامیه نباید از 3 روز کوتاهتر باشد و اگر اعتکاف مستحب باشد، معتکف میتواند آن را قطع کند مگر در پایان روز دوم که واجب است آن را ادامه دهد یعنی روزهای دیگر واجب میشود. (محقق حلی، شرایع الاسلام، 1389ق، ج1، ص216)
- در عصر حاضر بیشتر فقها برگزاری اعتکاف در مساجد جامع و برخی دیگر از مساجد مهم شهرها را مجاز میشمارند.
- طبق فقه امامیه، روزه از ارکان اعتکاف است و فرد در ایام اعتکاف باید روزه بگیرد. (محقق حلی، شرایع الاسلام، 1389ق، ج1، ص215.)
- در مدت اعتکاف، خروج از مسجد تنها در حد پرداختن به اموری خاص مثل اقامه نماز جمعه، تشییع جنازه، اقامه شهادت و عیادت بیمار، و یا رفع نیازهای شخصی چون تهیه خوراک لازم و قضای حاجت جایز است و معتکف نباید در جایی بنشیند و تا حدی که ممکن است نباید در سایه راه برود.( کلینی، الکافی، 1401ق، ج4، ص178)
- در اعتکاف چند چیز از جمله مباشرت جنسی حتی در حد بوسیدن همسر، استفاده از عطر، مشاجره و جدال درباره امور دنیوی و نیز خرید و فروش، مگر برای رفع حاجت بر شخص معتکف حرام میشود. ارتکاب برخی از محرمات علاوه بر باطل کردن اعتکاف موجب کفاره نیز میگردد. (ابن هبیره، الافصاح، 1366ق، ج1، ص171)
اعتکاف در حرم
در روایاتی اعتکاف را خاص مسجد الحرام، مسجد النبی در مدینه و دو مسجد کوفه و بصره شمردهاند، اما روایاتی نیز وجود دارد که در آنها اعتکاف در مسجد جامع یا مسجدی که امامی عادل در آن نماز جمعه یا جماعت خوانده باشد، روا شمرده شده است. (کلینی، الکافی، 1401ق، ج4، ص176).انجام عبادت ارزشمند اعتکاف در حرم امام رضا (ع) و سایر ائمه آرزوی هر مسلمانی است.
ثبت نام اعتکاف چگونه است؟
اعتکاف همزمان با ایام البیض ماه رجب از 5تا 7 بهمن 1402 (13 تا 15 رجب 1445) در مساجد برگزارکننده این مراسم عبادی در سراسر کشور برپا می گردد.ثبت نام اعتکاف 1402 از اواخر دی تا اوایل بهمن در سایت رسمی اعتکاف itikaf.ir انجام میشود و دانشجویان و عموم مردم می توانند در این مراسم ثبت نام و شرکت کنند.