
ساماندهی نیروهای شرکتی در آخرین روزهای بلاتکلیفی به سر می برد و خبرهای خوشِ تبدیل وضعیت و تصویب طرح ساماندهی، کام نیروهای شرکتی را شیرین کرده است.
طرح ساماندهی نیروهای شرکتی حالا دیگر دست به دامان کمیسیون اجتماعی مجلس است و گوش ها آماده شنیدن خبرها و مصوبات جدیدی است که از نتایج این جلسه بیرون می آید.
دستِ «طرح ساماندهی نیروهای شرکتی» به دامانِ جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس
عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی از بررسی طرح ساماندهی نیروهای شرکتی (کارکنان دولت) در جلسه اخیر این کمیسیون خبر داد و گفت: بررسی این طرح در جلسه یکشنبه هفته آینده این کمیسیون با حضور رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور ادامه پیدا میکند و تصمیمگیری میشود.

رضا صدیقی، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو و عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگویی با اشاره بررسی طرح ساماندهی نیروهای شرکتی در جلسه روز یکشنبه ۲۹ تیرماه این کمیسیون مطالبی را مطرح کرد.
وی در تشریح این جلسه گفت: با توجه به اهمیت و درخواست بالای مردم، طرح ساماندهی نیروهای شرکتی (کارکنان دولت) در دستور کار جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس قرار گرفت و با حضور نمایندگان این کمیسیون و نمایندگان صاحب نظر در این موضوع از کمیسیونهای دیگر مجلس بحث و بررسی شد.
عضو هیات رئیسه مجلس ادامه داد: البته از رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور هم برای شرکت در این جلسه دعوت شده بود که با توجه به همزمانی این نشست با جلسه هیات دولت، امکان حضور در جلسه را پیدا نکردند؛
لذا مقرر شد در جلسه روز یکشنبه هفته آینده کمیسیون این موضوع که خواست تمامی نیروهای شرکتی کشور است را با حضور رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور بررسی کنیم و به نتیجه برسانیم.
نگرانی کارگران پیمانکاری از چند و چون تصویب طرح ساماندهی
یک فعال کارگری گفت: علاوه بر زمان تصویب طرح، شمولیت طرح نیز موضوع نگرانی کارگران است. دولت و مجلس باید هر چه سریعتر در اینباره شفافسازی کنند تا کارگران از این وضعیت اطمینان حاصل کنند و نگرانی از بابت وعدههای ناپایدار نداشته باشند.
طرح ساماندهی نیروهای شرکتی به کجا رسید؟ سارا فلاحی، نماینده مردم ایلام در مجلس، به تازگی در مصاحبهای به این سوال پاسخ داده است.
این نماینده مجلس گفته: «انشالله اوایل ماه آینده، بحث تبدیل وضعیت نهایی شده و مشکل نیروهای شرکتی حل میشود.» این قطعیتِ گفتار درباره سرنوشت این طرح را البته بارها از زبان مسئولانِ مختلف شنیدهایم.
طرح ساماندهی کارکنان دولت طی ۴ سال اخیر در مجالسِ یازدهم و دوازدهم بررسی شده و با وجود وعدههای بسیار برای حل مشکل و صدور مصوبه، هنوز به نتیجه نرسیده است.
این طرح را نمایندگان مجلس یازدهم در سال ۱۴۰۱ نوشتند و قرار بود در همان مجلس یازدهم به نتیجه برسد. طرح اولیه بارها مورد بررسی قرار گرفت و بارها به مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان رفت و برگشت و تغییر کرد اما نتیجهای حاصل نشد.
با تغییر دولت، برخی امیدوار شدند که این طرح بالاخره به نتیجه برسد. طبق آخرین اخبار، سوم خرداد سال جاری، پیشنویس آییننامهای در خصوص برچیدنِ شرکتهای پیمانکاری و تبدیل وضعیت نیروها به دولت ارسال شد و مجلس اعلام کرد که اگر دولت این پیشنویس را قبول نکند طرح دو فوریتی خود را در دستور کار قرار خواهد داد.
حالا نماینده مردم ایلام با اشاره به حل مشکل کارگران پیمانکاری گفته: «من با مسئولان امر در دولت صحبت کردم؛ توپ اکنون در زمین دولت است اما قرار است خیلی زود کارگران شرکتی از نگرانی در بیایند.»
این نگرانی البته به همین سادگیها رفع نمیشود؛ بسیاری از کارگران پیمانکاری طی ماههای گذشته در تماسهایی با برخی خبرگزاریها، این بار نه بابتِ زمان تصویب و به نتیجه رسیدن طرح، که بابتِ جزئیاتِ طرحی که قرار است به تصویب برسد ابراز نگرانی کردند.
سوال آنها این است که آیا مشمول چنین طرحی خواهند شد؟ به خصوص این نگرانی زمانی بیشتر شده که نام بسیاری از این کارگران در سامانهی «سایر»، سامانهای که قرار است بر اساس آن مشمولان طرح ساماندهی تعیین شوند، ثبت نشده است.
حشمت الله سلیمانی، فعال کارگری و عضو هیئت مدیره انجمن صنفی پالایشگاههای پارس جنوبی، در گفتگویی در رابطه با این طرح گفت: قرار بود برای رفع تبعیض و ناعدالتی، پیمانکاران حذف شوند و طرح مجلس در ابتدا همین امر را هدف قرار داده بود که متاسفانه این طرح تاکنون به نتیجه نرسیده است.
با حذف پیمانکاران، به خصوص پیمانکاران درجه چندم، سود از جیبِ واسطههای نیروی انسانی به جیب نیروی انسانی میرود و خب این اصلاحات به عدالت نزدیکتر است.
سلیمانی گفت: در مجلس طرح دیگری به اسم تبدیل وضعیت ایثارگران اجرا شد که ما انتظار داشتیم این طرح برای ما نیز اجرا شود. تأکید ما این است که طرح ساماندهی کارکنان دولت، مانند
طرح تبدیل وضعیت ایثارگری برای همه نیروهای پیمانکاری اجرا شود. این طرح باید چنان جامع و کامل باشد که هیچ گروهی از آن مستثنی نشود.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی پالایشگاه پارس جنوبی گفت: این طرح بارها به دلایل مختلف به تعویق افتاده است و از آن جهت که دغدغهی اصلی تعداد زیادی از کارگران کشور است، انتظار داریم هر چه سریعتر به نتیجه برسد و جزو اولویتهای دولت و مجلس باشد.

وی در رابطه با عدم ثبت برخی از نیروها در سامانه سایر گفت: در مورد پارس جنوبی باید بگویم که برخی از نیروها در چارت هستند و ثبت شدهاند اما تعداد زیادی هم ثبت نشدهاند که باید برای این کارگران هم فکری کرد و در اولین فرصت این نیروها را در سامانه اعلامی ثبت نمود تا در صورت تصویب طرح، آنها نیر مشمول شوند.
ضمن اینکه بهتر است قانونی تصویب شود که در هر زمان و در هر شرایطی، امکان جذب نیروهای جدید فراهم باشد و فقط به حل موقتی مشکلات تعدادی از کارگران اکتفا نشود.
این فعال کارگری با اشاره به ابراز نگرانی کارگران گفت: در حال حاضر، علاوه بر زمان تصویب طرح، شمولیت طرح نیز موضوع نگرانی کارگران است. دولت و مجلس باید هر چه سریعتر در اینباره شفافسازی کنند تا کارگران از این وضعیت اطمینان حاصل کنند و نگرانی از بابت وعدههای ناپایدار نداشته باشند.
عضو هیئت مدیره انجمن صنفی پالایشگاه پارس جنوبی گفت: بخش زیادی از کار صنایع نفت و گاز کشور بر دوش کارگران پیمانکاری است.
در روزهای سخت مانند ایام حمله اسرائیل به ایران، تمام این کارگران مانند سابق در محل کار حاضر میشدند تا چرخه تولید و اقتصاد انرژی کشور با تمام توان بچرخد و لحظهای متوقف نشود.
آنها در سختترین شرایط کار میکنند و این انتظار وجود دارد که از حقوق و مزایایی مشابه کارگران رسمی و قراداد مستقیم بهرهمند شوند.
استارت تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی در مردادماه ۱۴۰۴
«سارا فلاحی» نماینده ایلام در مجلس در ارتباط با نیروهای شرکتی گفت: این نیروها بسیار نگران تبدیل وضعیت هستند لذا لازم دیدم خبری را برای رفع نگرانیها اعلام کنم.
او افزود: انشالله اوایل ماه آینده، بحث تبدیل وضعیت نهایی شده و مشکل نیروهای شرکتی حل میشود.
فلاحی افزود: من با مسئولان امر در دولت صحبت کردم؛ توپ اکنون در زمین دولت است اما قرار است خیلی زود کارگران شرکتی از نگرانی دربیایند.

اجرای طرح ساماندهی در مرداد ماه
اجرای طرح ساماندهی میتواند تحولی بزرگ در وضعیت بیمه، حقوق و امنیت شغلی این نیروها ایجاد کند.
با تصویب طرح ساماندهی نیروهای شرکتی، کلیه نیروهای حجمی و پیمانکاری مستقیما با خود دستگاه قرارداد میبندند و مبلغی که شرکتها به اسم حقوق دریافت میکردند به حقوق کارکنان و نیروهای شرکتی افزوده میشود.
با این حال، سوال اصلی این است که آیا اجرای طرح ساماندهی نیروهای شرکتی صرفاً یک وعده توخالی است یا به طور واقعی در ماههای آینده به اجرا درخواهد آمد؟