
ساماندهی نیروهای شرکتی با رسیدن مردادماه، حال و هوای دیگری خواهد داشت؛ وعده ای که ماه ها مسئولین تر و خشکش کردند حالا موعدش فرا رسیده است و کارگران شرکتی منتظر شنیدن تحقق ساماندهی نیروهای شرکتی هستند.
الوعده وفا در ساماندهی نیروهای شرکتی؛ به مرداد ماه رسیده ایم و دلمان خوش است به سخنان یکی از نمایندگان مجلس که در روزهای اخیر خبر از ساماندهی و تبدیل وضعیت «نیروهای شرکتی» زده است. جز این سخنان در جلسات متعدد در کمیسیون اجتماعی مجلس و چند نشست دیگر نیز موضوع ساماندهی نیروهای شرکتی داغ بود.
حالا اما مطالبه ها در راستای احقاق حق برای همان چیزی است که مسئولان وعده داده اند؛ مسئولان مربوط، نمایندگان مجلس، سمت داران دولت چهاردهم! تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی به کجا رسید؟ ساماندهی کارکنان دولت و خاصه کارکنان شرکتی در چه مرحله ایست؟
بااین حال براساس وعده هایی که برخی مسئولین و نمایندگان مجلس درباره تبدیل وضعیت نیروهای شرکتی مطرح کرده اند باید دید آیا ساماندهی نیروهای شرکتی محقق خواهد شد و تبدیل وضعیت این افراد به سامان می شود یا همچنان وعده ها در جایگاه حرف ایستاده و عملیاتی نمی شود.

حالا نماینده مردم ایلام با اشاره به حل مشکل کارگران پیمانکاری گفته: «من با مسئولان امر در دولت صحبت کردم؛ توپ اکنون در زمین دولت است اما قرار است خیلی زود کارگران شرکتی از نگرانی در بیایند.»
این نگرانی البته به همین سادگیها رفع نمیشود؛ بسیاری از کارگران پیمانکاری طی ماههای گذشته در تماسهایی با برخی خبرگزاریها، این بار نه بابتِ زمان تصویب و به نتیجه رسیدن طرح، که بابتِ جزئیاتِ طرحی که قرار است به تصویب برسد ابراز نگرانی کردند.
سوال آنها این است که آیا مشمول چنین طرحی خواهند شد؟ به خصوص این نگرانی زمانی بیشتر شده که نام بسیاری از این کارگران در سامانهی «سایر»، سامانهای که قرار است بر اساس آن مشمولان طرح ساماندهی تعیین شوند، ثبت نشده است.
الوعده وفا در ساماندهی نیروهای شرکتی (۱ مرداد ۱۴۰۴)
«سارا فلاحی» نماینده ایلام در مجلس در ارتباط با نیروهای شرکتی گفت: این نیروها بسیار نگران تبدیل وضعیت هستند لذا لازم دیدم خبری را برای رفع نگرانیها اعلام کنم.
او افزود: انشالله اوایل ماه آینده (مردادماه)، بحث تبدیل وضعیت نهایی شده و مشکل نیروهای شرکتی حل میشود.
فلاحی افزود: من با مسئولان امر در دولت صحبت کردم؛ توپ اکنون در زمین دولت است اما قرار است خیلی زود کارگران شرکتی از نگرانی دربیایند.
با این حال، سوال اصلی این است که آیا اجرای طرح ساماندهی نیروهای شرکتی صرفاً یک وعده توخالی است یا به طور واقعی در ماههای آینده به اجرا درخواهد آمد؟
تبدیل وضعیت «نیروهای شرکتی» در کمیسیون اجتماعی مجلس به کجا رسید؟
عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی از بررسی طرح ساماندهی نیروهای شرکتی در جلسه اخیر این کمیسیون خبر داد و گفت: بررسی این طرح در جلسه یکشنبه هفته آینده این کمیسیون با حضور رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور ادامه پیدا میکند و تصمیمگیری میشود.

رضا صدیقی، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو و عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس در گفتوگویی با اشاره بررسی طرح ساماندهی نیروهای شرکتی در جلسه روز یکشنبه ۲۹ تیرماه این کمیسیون مطالبی را مطرح کرد.
وی در تشریح این جلسه گفت: با توجه به اهمیت و درخواست بالای مردم، طرح ساماندهی نیروهای شرکتی (کارکنان دولت) در دستور کار جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس قرار گرفت و با حضور نمایندگان این کمیسیون و نمایندگان صاحب نظر در این موضوع از کمیسیونهای دیگر مجلس بحث و بررسی شد.
عضو هیات رئیسه مجلس ادامه داد: البته از رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور هم برای شرکت در این جلسه دعوت شده بود که با توجه به همزمانی این نشست با جلسه هیات دولت، امکان حضور در جلسه را پیدا نکردند؛
لذا مقرر شد در جلسه روز یکشنبه هفته آینده کمیسیون این موضوع که خواست تمامی نیروهای شرکتی کشور است را با حضور رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور بررسی کنیم و به نتیجه برسانیم.
با تصویب طرح ساماندهی نیروهای شرکتی، کلیه نیروهای حجمی و پیمانکاری مستقیما با خود دستگاه قرارداد میبندند و مبلغی که شرکتها به اسم حقوق دریافت میکردند به حقوق کارکنان و نیروهای شرکتی افزوده میشود.
همه نیروهای شرکتی مشمول تبدیل وضعیت هستند؟
به گفته رئیس سازمان اداری و استخدامی، فلسفه نیروهای شرکتی این بود که دستگاههای اجرایی برای برخی کارهای حجمی خودشان از شرکتها خرید خدمت انجام دهند اما در دو دهه گذشته این موضوع از حالت خرید خدمت خارج شد و وضعیت نیروهای شرکتی تبدیل به قراردادهایی شد که دستگاهها در بهکارگیری افراد استفاده میکنند و لذا از فلسفه اصلی خود خارج شد.

از نگاه کارشناسان، ساماندهی نیروهای شرکتی مطالبه مهم کارگران و کارمندان دستگاههای مشمول ماده ۲۹ قانون برنامه ششم است.
همچنین بر اساس ماده ۷ قانون کار و موادی از قانون خدمات کشوری این طرح باید به نحوی پیگیری شود تا همه نیروهایی که شغلشان ماهیت مستمر دارد و کار دولت را به طور مستقیم انجام میدهند و مشمول ماده ۱۷ قانون خدمات کشوری و حجمی و مشمول اصل ۴۴ و خصوصی سازی نمیشوند هرچه زودتر تعیین تکلیف شوند.
در راستای جمع آوری اطلاعات نیروهای شرکتی دستگاههای اجرایی، سازمان اداری و استخدامی کشور سامانه جدیدی تحت عنوان «پاکنا» (پایگاه اطلاعات کارکنان نظام اداری) راهاندازی شد که از طریق آن دستگاههای اجرایی که از نیروهای حجمی و شرکتی استفاده میکنند موظفند آمار و اطلاعات نیروهای شرکتی، قرارداد معین و حجمی خود را در سامانه بارگذاری و بهروز کنند.
هرچند که ثبت این اطلاعات به دلیل مقاومت برخی دستگاهها یا تاخیر در درج اطلاعات با کندی مواجه شده اما دولت در تلاش است راهکاری برای اطلاع از وضعیت نیروهای شرکتی پیدا و آنها را ساماندهی کند.