آخرین اخبار از برنامه دولت برای جبران خسارت لوازم خانگی جنگزدگان

به گفته سخنگوی شهرداری، روند پرداخت کمک هزینه ودیعه مسکن جایگزین و همچنین خرید لوازم خانگی، از هفته آینده آغاز خواهد شد.
در پی خسارات گسترده به لوازم خانگی شهروندان در جریان جنگ ۱۲ روزه، دولت و شورای شهر از برنامههایی برای جبران بخشی از این آسیبها خبر دادهاند. بخشی از این طرحها شامل پرداخت کمکهزینه، تأمین لوازم خانگی توسط تولیدکنندگان داخلی و اسکان موقت آسیبدیدگان میشود.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در نشست خبری هفتگی خود با اشاره به خسارات واردشده به لوازم خانگی در جریان جنگ ۱۲ روزه، از تشکیل جلسهای با حضور نهادهای مسئول برای تصمیمگیری در این زمینه خبر داد.
مهاجرانی با تأکید بر اهمیت رسیدگی فوری به آسیبهای وارده به مردم گفت: مردم حق دارند نگران آن چیزی باشند که از دست دادهاند. این موضوع کاملاً قابل درک و قابل احترام است. کسی که سالیان سال زندگی کرده و یکشبه در اثر یک موشک، خانه و زندگیاش را از دست میدهد، فقط دچار یک آسیب فیزیکی نشده است. یقیناً بازسازی روحی چنین اتفاقی، زمانبر خواهد بود.
او ادامه داد: «ما این موضوع را، موضوع کل مردم و کل حاکمیت میدانیم. لذا مقرر شد جلسهای با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام تشکیل شود تا تصمیمگیری لازم برای جبران این خسارات انجام گیرد.»
مهاجرانی با اشاره به توانمندی تولیدکنندگان داخلی گفت: «ما تولیدکنندگان لوازم خانگی بسیار خوبی در کشور داریم و کافی است که فرایند کار بهدرستی ترسیم شود. تولیدکنندگان و سازندگان مسکن ما قوی هستند و میتوانند حداقل بخشی از فشار واردشده به مردم را جبران کنند.»
آمادگی تولیدکنندگان برای تأمین فوری لوازم خانگی آسیبدیدگان؛ نیازمند سازوکار شفاف اجرایی
در همین زمینه، انجمن ملی صنایع لوازم خانگی ایران نیز در بیانیهای ضمن ابراز همدردی با مردم آسیبدیده، آمادگی کامل خود را برای تأمین لوازم خانگی ضروری خانوادههایی که در جریان حملات، تجهیزات منزل خود را از دست دادهاند، اعلام کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است:
«در راستای ایفای مسئولیت اجتماعی و کاستن از آلام مردم شریف آسیبدیده، آمادهایم که نیازهای لوازم خانگی ضروری شهروندان عزیز را تأمین کنیم.»
نسرین اوجاقی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی ایران، با تأکید بر این نکته گفت: تا این لحظه، سازوکار مشخصی برای تخصیص کالاها به مردم آسیبدیده اعلام نشده است. ابتدا باید اطلاعات هویتی و میزان خسارت واحدهای آسیبدیده بهدرستی صحتسنجی شود.
اوجاقی همچنین افزود: «پس از مشخص شدن فرایند اجرایی توسط نهادهای مسئول، افراد واجد شرایط به کارخانهها معرفی خواهند شد تا اقلام مورد نیاز خود را دریافت کنند.»
بر اساس اعلام این انجمن، شرکتهای عضو از نظر تولید، انبار و لجستیک در آمادگی کامل به سر میبرند و تنها انتظار میرود که نهادهای مربوطه، فرآیند شناسایی و معرفی آسیبدیدگان را بهصورت شفاف و دقیق مدیریت کنند.
تخصیص کمک تا ۲۵۰ میلیون تومان برای جبران خسارات جنگ ۱۲ روزه در تهران
در جریان جلسه اخیر شورای شهر تهران، حبیب کاشانی، خزانهدار شورا، از اجرای برنامههایی برای جبران خسارات مادی شهروندان تهرانی پس از جنگ ۱۲ روزه خبر داد. به گفتهی او، برای این منظور، کمکهای نقدی مشخصی در نظر گرفته شده و برخی خانوادهها تا سقف ۲۵۰ میلیون تومان بابت لوازم منزل آسیبدیده، و برخی دیگر تا ۷۰ میلیون تومان بابت خسارات جزئی دریافت خواهند کرد.
خزانهدار شورای شهر تهران با تأکید بر لزوم تدوین برنامهای منسجم با مشارکت شهرداری و دولت گفت: «اگر شهرداریها قرار است مجری سیاستهای دولت باشند، باید مشخص شود سهم شهرداری تهران چیست و بازپرداخت هزینهها چگونه انجام میشود. این مدل میتواند الگویی برای سایر شهرها باشد.»
او با اشاره به سابقه مدیریت بحران در دوران دفاع مقدس افزود که باید از تجربههای گذشته برای جلوگیری از تکرار اشتباهات بهره گرفت.
بر اساس اعلام کاشانی، قرار است آسیبدیدگان با خسارتهای جزئی تا سه ماه در هتلهای همسطح اسکان داده شوند. همچنین شهرداری میتواند از ظرفیت «هتل شهر» واقع در منطقهی شیان نیز برای این منظور استفاده کند. به گفتهی او، در صورت نیاز به اقامت طولانیتر، برنامه جداگانهای تدوین خواهد شد.
در پایان، عضو شورای شهر تهران خواستار وحدت رویه در اجرای این برنامه شد و گفت: «لازم است ساعت کاری شورا، شهرداری و سایر نهادها هماهنگ شود تا شهروندان دچار سردرگمی نشوند. مواردی از بیعدالتی در برخی مناطق گزارش شده و نباید تکرار شود. هدف ما این است که هیچ حقی از هیچ خانوادهای ضایع نشود.»
پرداخت کمک هزینه ودیعه مسکن و خرید لوازم خانگی، از هفته آینده
عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران، نیز در گفتوگو با ایسنا درباره آخرین وضعیت اسکان آسیبدیدههای جنگ ۱۲ روزه، گفت: حدود ۵۰۰ ملک نیازمند مقاوم سازی سازهای و ۴۰۰ ساختمان هم باید به صورت کامل تخریب و نوسازی شوند
او با بیان این که املاک آسیبدیده در سه سطح شناسایی و دستهبندی شدهاند؛ گفت: «ساختمانهایی که آسیب جزئی تا سقف ۳۰۰ میلیون تومان دیدند و امید است تا سقف زمانی ۳ ماه آینده مرمت و تحویل شوند. دسته دوم املاکی است که سازهی آنها دچار آسیب شده و میباید مقاومسازی شوند که مسئولیت این کار به عهده سازمان نوسازی است و امیدواریم ظرف مدت یک سال امورات فنی آنها انجام شود.»
به گفتهی محمدخانی حدود ۵۰۰ ملک نیازمند مقاومسازی سازهای و ۴۰۰ ساختمان هم باید بهصورت کامل تخریب و نوسازی شوند. فرایند بازسازی این املاک نیز دستکم ۱۸ ماه زمان میبرد.
او درباره وضعیت اسکان شهروندان آسیبدیده بویژه کسانی که ملک آنها نیازمند مقاومسازی یا بازسازی کامل است، توضیح داد: برای اسکان موقت شهروندان آسیبدیده مبلغی حدود ۱.۵ میلیارد تومان برای رهن و اجاره در نظر گرفته شده است
سخنگوی شهرداری تهران درباره نگرانی برخی خانوادهها از جا ماندن اشیای قیمتی زیر آوار نیز گفت: «تلاش میشود هفته آینده همزمان با شروع عملیات بازسازی، آوارهای مرتبط با هر ساختمان به نزدیکترین مکان، انتقال داده شود. برای آنکه ساکنین بتوانند سر فرصت نسبت به بررسی و پیدا کردن اشیای احتمالی خود اقدام کنند.»
او در پایان افزود «امیدوارم با حرکت جهادی و رسیدگی فوری شهرداران مناطق، حداکثر تا انتهای همین هفته، موضوع بازسازی و یا مقاومسازی همه ساختمانهای آسیبدیده تعیین تکلیف و نهایی شود. همچنین روند پرداخت کمک هزینه ودیعه مسکن مُعوض و همچنین خرید لوازم خانگی، از هفتهی آینده به تدریج آغاز خواهد شد.»