ماجرای توهین به مقدسات اهل سنت در تلویزیون چه بود؟

شبکه یک سیما بهطور ناگهانی و بدون مناسبت مشخص، پخش ویژهبرنامههایی با محوریت شیعه و سنی را در کنداکتور خود قرار داد که این برنامه حواشی زیادی در بر داشت.
این اقدام آنچنان عجیب و بی سابقه بود که با پیگیریها مشخص شد دلیل پخش سراسیمه و بدون مناسبت این مستندها، پخش یک آیتم ضبط شده بوده که در آن صراحتا به مقدسات اهل سنت اهانت شده است!
توهین به عقاید اهل سنت روی آنتن شبکه یک
در حالی که در سال ۹۸ اظهارات یک مداح در ابتدای مراسم مولودیخوانی به مناسبت میلاد امام حسن (ع) منجر به عزل «جواد رمضاننژاد» مدیر وقت شبکه پنج و چهار مدیر ارشد دیگر شد اینک در بکگراند برنامه ظهر امروز که در میان برنامه سیمای خانواده شبکه یک پخش شد، فردی مشخصا به عقاید و مقدسات اهل سنت توهین میکند و مدیران شبکه یک صداوسیما نیز این محتوای موهن را پخش میکنند!
باید این موضوع را در نظر داشته باشیم که این آیتم ضبطی بوده و مدیر گروه اجتماعی شبکه به عنوان مسئول مستقیم این موضوع آن را دیده و تائید کرده است.
برنامه مزبور اینک از تلوبیون حذف شده و جای خالی بخش سیمای خانواده روی صفحه تلوبیون قابل مشاهده است.
این در حالی است که هر روز این برنامه در ساعت مقرر روی تلوبیون قرار میگرفت و شبکه یک نیز به طرز عجیبی از عصر امروز در حال پخش مستندهایی با حضور «اهل سنت عزیز» ایران است.
اقدامات تحریک آمیز صداوسیما علیه رابطه ایران و عربستان
پس از سفر وزیر دفاع عربستان و دیدار این شاهزاده سعودی با رهبر انقلاب، مجری صداوسیما در اقدامی عجیب و سوال برانگیز ضمن دعوت از سفیر یمن در یکی از برنامههای شبکه افق از سفیر یمن پرسید: «وزیر دفاع عربستان به ایران آمد و با مقامات از جمله رهبری دیدار کرد؛ ناراحت نشدید؟»
مجری تلویزیون همچنین از سفیر یمن پرسید: موشکهایتان را از ایران میگیرید؟ که سفیر یمن در پاسخ به او گفت که بیش از ۷۰ میلیون قطعه سلاح در یمن داریم. خودمان در حال ساخت سلاح در داخل یمن هستیم اما از تجربه ایران و چین و روسیه کمک میگیریم.
این در حالی است که صحبت درباره ادعای ارتباط نظامی ایران با سایر کشور همواره حساسیتبرانگیز بوده است.
تمسخر وزیر دفاع عربستان یک هفته پس از سفر وی به ایران
کمتر از یک هفته پس از سفر تاریخی وزیر دفاع عربستان و احتمال بهبود روابط ایران عربستان، صداوسیما در برنامه محسن افشانی، وزیر امور خارجه عربستان را مورد تمسخر قرار داد و در برنامهای که مورد انتقاد فراوان قرار گرفت ضمن یک مصاحبه خیالی به تکرار مواضع تفرقه افکنانه پرداخت.
افزایش نارضایتیها از صداوسیما از مراجع تقلید تا بزرگان انقلاب
این مرجع تقلید شیعه همچنین افزود: بنده اخیراً به خاطر همین مسائل به مسئول صدا و سیما وقت ندادم، چون مؤثر نمیدیدم و نمیدانیم که واقعاً اینها به حرف چه کسی گوش میدهند و حتی نظرهای مقام معظم رهبری را هم در بعضی از مسائل عملی نمیکنند و خود ایشان هم فرمودند که بعضی از تعریفهای ما نسبت به صدا و سیما به معنای تأیید همه برنامههای صدا و سیما نیست.
پیش از آن نیز حجت الاسلام علی سرلک مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه هنر و عضو هیات علمی این دانشگاه در یکی از همایشهای داخلی این سازمان با انتقاد شدید از پیمان جبلی رئیس سازمان به دلیل اقدامات وحید جلیلی گفت: من حتی یک نفر ر ا ندیدم از ایشان (وحید جلیلی) راضی باشد. جلیلی اتهام بزرگ دوران مدیریت شماست. جلیلی دارد برای صداوسیما هزینه درست میکند. نباید بخاطر جلیلی برچسب میلی بودن به صدا و سیما بخورد.
با توجه به تکرار مواردی چون آنچه امروز در برنامه ضبط شده صداوسیما به نظر مردم ایران رسید ظاهرا باید پذیرفت که صداوسیما برخلاف آنچه پیش از این تصور میشد دچار اشتباهات فردی و سهوی نیست بلکه به نظر میرسد تعمدی برای برهم زدن آرامش مردم و کشور در این سازمان به چشم میخورد.
چنانکه پیش از این نیز سعید محمد فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا در توئیتی اشاره کرده بود که:
«عزیزان امنیتی؛ اگر دنبال نفوذ میگردید بهتر است آمر و تولید کننده ویدیوی توهین آمیز به مقامات عربستان در صدا و سیمای جمهوری اسلامی را شناسایی و تحت پیگرد قرار دهید. عادی نیست که هر وقت روابط عربستان با ایران بهبود مییابد برخی در مسیر خواست اسرائیل یا سفارت عربستان را به آتش میکشند و یا با انتشار مطالب توهین آمیز سعی در ادامه پروژه ایران هراسی دارند.»
حالا به نظر میرسد گروه نفوذی در رسانه ملی وحدت میان اقوام و مذاهب کشور را هدف قرار دادهاند که میتواند عواقب شوم و جبران ناپذیری برای امنیت ملی ایران به دنبال داشته باشد.
اطلاعیه روابط عمومی صداوسیما؛ مدیر گروه تولید و مدیرپخش شبکه یک عزل شدند
در همین راستا روابط عمومی معاونت سیما ضمن اطلاعیهای از عزل مدیر گروه تولید مربوطه و مدیر پخش شبکه یک سیما خبرداد و اعلام کرد: بلافاصله در تماس با مقام قضایی برای ۸ نفر از عوامل و متخلفین اعلامجرم و این افراد به دستگاه قضایی معرفی شدند.
در این اطلاعیه همچنین آمده است: «مدیر گروه تولید مربوطه و مدیر پخش شبکه یک سیما از سمت خود عزل شدند و با دستور رئیس سازمان کمیتهای متشکل از مرکز صیانت و حفاظت سازمان، معاونت سیما، معاونت حقوقی و اداره کل بازرسی سازمان به فوریت برای بررسی و پیگیری این موضوع تشکیل شده است و تحقیقات برای شناسایی بقیه عوامل احتمالی ادامه دارد.»
با وجود این اقدام و با توجه به تکرار چنین مواردی در رسانه ملی که شائبههای انتصاب آن به یک گروه سیاسی خاص را تقویت میکند همچنان این نگرانی وجود دارد که متهمین اصلی این رسوایی با قربانی کردن چند مدیر و تشکیل پرونده برای عوامل برنامه بتوانند اینبار نیز صندلی خود را حفظ کرده و به زودی رسوایی دیگری در رسانهای که از محل بودجه عمومی اداره میشود به راه بیفتد.
کما اینکه این قبیل اقدامات مشکوک بی سابقه نبوده و پیش از این با عزل مدیران خطای موجود در سازمان اصلاح نشده است.
گفتنی است پیمان جبلی اخیرا طی حکمی «جواد رمضان نژاد» مدیر سابق شبکه پنج را که در سال ۱۳۹۸ به علت ارتکاب عوامل یکی از برنامههای آن شبکه به همین جرم توسط علی عسکری رئیس پیشین برکنار شده بود به ریاست سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) منصوب کردهاست!
واکنش تند پیمان جبلی به توهین به مقدسات اهل سنت
پیمان جبلی در صفحه ویراستی خود نوشت:
«فتنه افکنی در جامعه اسلامی هیچ مدافعی در بین مسلمانان واقعی اعم از شیعه و سنی ندارد. در شرایطی که حماسه غزه عالی ترین جلوه های همبستگی و خون شریکی بین سنی و شیعه را به نمایش گذاشته است و نصرالله و نیلفروشان و سنوار پرچم اتحاد اسلامی را بالاتر از همه دورانها به اهتزاز درآورده اند.»
جبلی همچنین در واکنشی دیگر تاکید کرد:
«خطای جهله افراطی نابخشودنی است. تشیع انگلیسی رسواتر و حقیرتر از آن است که بتواند مطامع اربابان مستکبر خود را محقق کند. به هموطنان عزیز سنی و شیعه اطمینان می دهم فرزندان ملت در رسانه ملی ریشه فتنه را کور خواهند کرد.»
فراکسیون اهل سنت مجلس: توهین به اهل سنت، توهین است به معظم انقلاب اسلامی!
متن بیانیه فراکسیون نمایندگان اهل سنت دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی به شرح این شرح است: «بسم الله الرحمن الرحیم. وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا. (سوره آل عمران، آیه ۱۰۳)
ملت شریف ایران. امت مؤمن و متحد اسلامی. در روزهایی که دشمنان قسمخورده اسلام و انقلاب، خواب آشفته تفرقه میان صفوف یکپارچه شیعه و سنی را در سر میپرورانند، متأسفانه در یکی از برنامههای پخششده از رسانه ملی، سخنانی ناروا و اهانتآمیز نسبت به باورهای اهل سنت مطرح شد که موجب تأثر و جریحهدار شدن احساسات میلیونها تن از هموطنان اهل سنت گردید.
ما، نمایندگان فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی، با استناد به فرمایشات حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی که فرمودند: «هرکس به مقدسات اهل سنت اهانت کند، در حقیقت به من اهانت کرده است»، اینگونه اقدامات تفرقهافکنانه را بهشدت محکوم میکنیم و بر ضرورت حفظ وحدت امت اسلامی، آنگونه که خواست قرآنی و رهنمود رهبری است، تأکید مینماییم.
در عین حال، از هوشیاری و اقدام سریع دستگاه قضایی و نیروهای خدوم امنیتی در شناسایی و بازداشت عوامل این حرکت ناپسند که در دو روز گذشته صورت گرفته، قدردانی میکنیم. این اقدام هوشمندانه، پیام روشنی به بدخواهان ملت داد که وحدت ایران اسلامی، خط قرمز مردم و مسئولان است و اهانت به باورهای هر بخش از جامعه، بیپاسخ نخواهد ماند.
در همین راستا، فراکسیون اهل سنت مجلس خواستار آن است که دستگاه محترم قضایی با دقت و قاطعیت، پرونده این اقدام وحدتشکن را تا شناسایی همه عوامل و مجازات قانونی آنان، پیگیری کند؛ تا انشاءالله شاهد تکرار چنین رخدادهایی در رسانه ملی، که باید نماد انسجام ملی باشد، نباشیم.
در پایان، از مردم شریف اهل سنت در سراسر کشور دعوت میکنیم که با حفظ آرامش و هوشیاری، بدانند که این موضوع با جدیت تمام از سوی نمایندگان آنان در مجلس پیگیری شده و میشود، و چند نفر از عوامل توهین نیز تاکنون دستگیر شدهاند. ما با همه توان، مدافع کرامت، حقوق و حرمت دینی همه اقشار این ملت بزرگ هستیم و اجازه نخواهیم داد وحدت ملت ایران بازیچه فتنهانگیزی بدخواهان شود. با امید به رحمت الهی و پیروزی امت اسلام در برابر تفرقهافکنان»
عوامل توهین به اهل سنت بازداشت شدند
پس از توهین به مقدسات اهل سنت در برنامه سیمای خانواده شبکه یک، ۴ نفر از عوامل اصلی این برنامه با دستور قضایی بازداشت شدند.
مولوی: دسیسههای دشمن در رسانه ملی، تیشه به ریشه وحدت اهل سنت زد!
امام جمعه اهل سنت سراوان در واکنش به اتفاقات اخیر در رسانه ملی تاکید کرد که دسیسههای دشمن در جهان اسلام نیازمند وحدت است و رسانه ملی باید در راستای تقویت این وحدت حرکت کند.
وی افزود: اتفاق رسانه ملی موجب رنجش اهل سنت شد و تیشهای بر ریشه وحدت بود.
مولوی با اشاره به فرمایشات رهبر انقلاب، از رسانه ملی خواست که مشکلات مردم را در اولویت قرار داده و از هر گونه اقدام تفرقهانگیز پرهیز کند. او تصریح کرد که افرادی که چنین اقداماتی را رقم میزنند، دانسته این کار را کردهاند و هدفشان تفرقه و اختلاف است.
امام جمعه اهل سنت ارومیه با اشاره به توهین یک برنامه تلویزیونی به مقدسات اهل تسنن طی بیانیهای نوشت: «بسم الله الرحمن الرحیم. الحمدلله والصلوه والسلام علی رسول الله وعلی آله واصحابه ومن والاه.
با کمال تأسف و تأثر از اقدام تأسفبار و غیرقابلقبول برنامه «سیمای خانواده» شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران در روز چهارشنبه سوم اردیبهشت ۱۴۰۴ که در آن به مقدسات و باورهای برادران و خواهران اهلسنت اهانت شد، این عمل را به شدت محکوم میکنیم. توهین به خلیفه اول، ابوبکر صدیق (رضیاللهعنه)، که از صحابه جلیلالقدر پیامبر اکرم (ص) است، عملی برخلاف اصول وحدت اسلامی و ارزشهای دینی است که رسانه ملی موظف به ترویج آنهاست.
این اقدام نه تنها احساسات میلیونها مسلمان سنیمذهب را جریحهدار کرد، بلکه به تلاشهای بیوقفه امت اسلامی برای حفظ همبستگی و انسجام در برابر دشمنان مشترک خدشه وارد نمود. چنین خطایی، آن هم از رسانهای که باید مروج اخوت و برادری باشد، غیرقابل توجیه و به فرموده سازمان صداوسیما «خطایی نابخشودنی و مشکوک» است.
در عین حال، با تقدیر و تشکر از اقدام قاطع و بهموقع جناب آقای پیمان جبلی، رئیس محترم سازمان صداوسیما، که با عزل مدیر گروه تولید و مدیر پخش شبکه یک و معرفی هشت نفر از عوامل این برنامه به دستگاه قضایی، گام مهمی در راستای صیانت از وحدت اسلامی و احترام به مقدسات همه مذاهب اسلامی برداشتند، مراتب سپاس خود را ابراز میداریم.
امید است که با نظارت دقیقتر و اتخاذ تدابیر لازم، از تکرار چنین حوادث ناگواری جلوگیری شود و رسانه ملی، بهویژه شبکه یک، در مسیر تقویت اخوت اسلامی و احترام به همه پیروان مذاهب اسلامی گامهای مؤثرتری بردارد.
والسلام علیکم و رحمه الله
امام جمعه اهلسنت ارومیه و مشاور استاندار آذربایجانغربی در امور اقوام وادیان واهل سنت.»
واکنش فراکسیون نمایندگان اهل سنت
به گزارش ایسنا، در پی اهانت صورتگرفته در برنامه شبک یک رسانه ملی، فراکسیون نمایندگان اهل سنت مجلس شورای اسلامی بیانیهای صادر کرد.
فراکسیون نمایندگان اهل سنت دوره دوازدهم مجلس اعلام کردند: متأسفانه در برنامهای از رسانه ملی، سخنان اهانتآمیزی علیه باورهای اهل سنت مطرح شد که احساسات هموطنان را جریحهدار کرد. فراکسیون اهل سنت مجلس، با استناد به تأکید رهبر انقلاب بر وحدت اسلامی، این اقدام تفرقهافکن را محکوم کرده و از اقدام سریع دستگاه قضایی و امنیتی در بازداشت عوامل آن قدردانی میکند.
ما خواستار پیگیری قاطع قضایی تا مجازات همه عوامل هستیم تا چنین اتفاقاتی در رسانه ملی تکرار نشود. از مردم اهل سنت دعوت میکنیم با حفظ آرامش، مطمئن باشند که نمایندگانشان با جدیت این موضوع را پیگیری میکنند. وحدت ایران، خط قرمز ماست و از کرامت و حقوق همه اقشار دفاع خواهیم کرد.
ماجرا چه بود؟
اما ماجرای توهین به اهل تسنن در صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران چه بود؟
روز گذشته -سوم اردیبهشت- بود که بخش ضبطشدهای از برنامه «سیمای خانواده» از شبکه یک سیما پخش شد که در آن مطالبی توهینآمیز نسبت به عقاید اهل سنت مطرح شد. این اقدام که در قالب یک آیتم ضبطشده و بدون مناسبت خاصی پخش شد، موجی از اعتراضات اجتماعی، مذهبی و سیاسی را به همراه داشت و از سوی اقشار مختلف مردم و علمای اهل سنت محکوم شد.
بازداشت چهار نفر از عوامل
به گزارش میزان، در پی پخش این آیتم مدیر شبکه یک عزل و به دستور دادستان تهران ۴ نفر از عوامل اصلی پخش این برنامه با دستور قضایی بازداشت شدند. همچنین پرونده قضایی تشکیل شده و تحقیقات تا رسیدن به نتیجه نهایی ادامه خواهد داشت.
واکنش فعالان رسانهای به برنامه جنجال برانگیز شبکه یک
بسیاری از فعالان رسانهای، سیاسی و مقامات رسمی با انتشار توئیتهایی خواستار برکناری، پیمان جبلی، رئیس صداوسیما شدند.
علی قلهکی در توئیتی نوشت: بودجه صداوسیما در سال جاری، ۳۵۰ هزار میلیارد تومان است! این میزان از مالیات و پول فروش نفت ایرانیها خرج تشکیلات رسانهای میشود که خروجیاش “توهین به مقدسات اهل سنت” و “توهین به مسئولان کشوری” ست که اخیرا با تیم ۷۰ نفری به ایران سفر داشتند؟! اگر گزارشهای دقیق مبتنی بر ناکارآمدی تیم فعلی صداوسیما برای گرفتن “تصمیم موثر” جمع بندی نمیشود، خب تعطیل کنید این تشکیلات پرهزینهی عریض و طویل را. هم صرفهجویی میشود و هم ملت از اختلافافکنی آن خسارت نمیبینند!
وحید خاتمی طی توئیتی نوشت: توهین به مقدسات اهلسنت در برنامه سیمای خانواده، ضربهای سنگین به اتحاد ملی و انسجام اسلامی است؛ با توجه به بیدقتیهای اخیر #صداوسیما، تکرار چنین خطاهایی دیگر نمیتواند صرفاً یک اشتباه تلقی شود؛ این روند مشکوک و نیازمند بررسی جدی نهادهای مسئول است.
امین رجبخواه نیز در توئیتی نوشت: «توهین آشکار #صدا_و_سیما به #اهل_سنت آن هم در زمانیکه نیازمند وحدت حداکثری هستیم اشتباه مهلکیست که باید در ابتدا از #جبلی ریاست آن سازمان خواست تا برای این اشتباه با یک خداحافظی همه را خوشحال کند.»
هاتف صالحی در توئیتی خود نوشت: «در راستای حفظ انسجام اجتماعی، کمترین اقدام، عزل، مدیر شبکه یک سیما است.»
حامد عاقل نیز پیامی در حساب شخصی خود در ایکس نوشت: «تابوی ۴۶ سالهی جمهوری اسلامی توسط صدا و سیمای جبلی شکسته شد توهین به مقدسات اهل سنت در برنامه تلویزیونی چخبره تو صدا و سیما؟»
محمدرضا مهاجر در توئیتی نوشت: اتفاقاتی که اخیرا در صداوسیما افتاد اگر در یک روزنامه، خبرگزاری یا پایگاه خبری یا حتی در اکانت یک فعال رسانهای افتاده بود چه نتیجهای برای مالکین آن داشت؟ احتمالا کمترین اتفاق، توقیف رسانه بود!
واکنش صداوسیما چه بود؟
به گزارش اقتصاد آنلاین، سازمان صداوسیما نیز نسبت به حذف ویدیو از پلتفرمهای رسمی، عزل مدیران مسئول و معرفی هشت نفر از عوامل تولید به مراجع قضایی اقدام کرده است. همچنین پخش مستندهایی با محوریت وحدت اسلامی در ساعات بعد از حادثه، تلاشی در جهت کنترل تبعات اجتماعی و مذهبی این خطا بوده است.
پیمان جبلی، رئیس سازمان صداوسیما طی رشته توئیتی به توهین به مقدسات اهل سنت در سیمای خانواده واکنش نشان داد. او با ذکر اینکه «خطای جبهه افراطی نابخشودنی است.» نوشت: «فتنه افکنی در جامعه اسلامی هیچ مدافعی در بین مسلمانان واقعی اعم از شیعه و سنی ندارد. در شرایطی که حماسه غزه عالی ترین جلوه های همبستگی و خون شریکی بین سنی و شیعه را به نمایش گذاشته است و نصرالله و نیلفروشان و سنوار پرچم اتحاد اسلامی را بالاتر از همه دورانها به اهتزاز درآورده اند.»