صندوق بینالمللی پول هشدار داد: تنشهای اقتصادی، شرایط را سختتر میکند

صندوق بینالمللی پول درپی افزایش تعرفههای اقتصادی آمریکا پیشبینی رشد خود برای آمریکا، چین و بیشتر کشورها را کاهش و هشدار افزایش تنشهای تجاری را داد.
صندوق بینالمللی پول بهروزرسانی گزارش «چشمانداز اقتصاد جهانی» خود را فقط ۱۰ روز پس از آن منتشر کرده است که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تعرفههای جهانی بر تقریبا همه شرکای تجاری و نرخهای بالاتر که در حال حاضر تعلیق شده است را برای بسیاری از کشورها اعلام کرد.
صندوق بینالمللی پول، پیشبینی خود برای رشد اقتصاد جهانی را ۰.۵ درصد کاهش داد و رقم رشد اقتصادی برای سال ۲۰۲۵ را ۲.۸ درصد اعلام کرد و با ۰.۳ درصد به سه درصد از پیشبینی ژانویه خود کاهش داد مبنی بر اینکه رشد در هر دو سال به ۳.۳ درصد میرسد.
این صندوق اعلام کرد: انتظار میرود تورم با توجه به تاثیر تعرفهها، آهستهتر از آنچه انتظار میرفت کاهش یابد و به ۴.۳ درصد در سال ۲۰۲۵ و ۳.۶ درصد در سال ۲۰۲۶ برسد که این رقم برای آمریکا و سایر اقتصادهای پیشرفته، به سطح بالاتری بازبینی شده است.
صندوق بینالمللی پول این گزارش را «پیشبینی مرجع» بر اساس تحولات کنونی تا چهارم آوریل خواند و به پیچیدگی و بیثباتی شدید وضعیت کنونی اشاره کرد.
پیر-اولیویه گورینشاس، اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول اظهار کرد: ما وارد عصر جدیدی میشویم زیرا سیستم اقتصادی جهانی ۸۰ سال گذشته، در حال تنظیم مجدد است. تشدید سریع تنشهای تجاری و عدم اطمینان بالا در مورد سیاستهای آینده، تاثیر قابلتوجهی بر فعالیتهای اقتصادی جهانی خواهد گذاشت.
وی در مصاحبهای با رویترز گفت: این موارد بسیار قابل توجه و همه مناطق جهان را تحت تاثیر قرار داده است. ما شاهد رشد کمتر در آمریکا، در منطقه یورو، چین و در سایر نقاط جهان هستیم.
اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول اظهار کرد: تشدید تنشهای تجاری میان آمریکا و سایر کشورها، به عدم اطمینان بیشتر دامن میزند، نوسانات بیشتری در بازار مالی ایجاد و شرایط مالی را سختتر میکند. همچنین چشمانداز ضعیفتر رشد اقتصادی، تقاضا برای دلار را کاهش داده است.
با این حال، چشمانداز رشد میان مدت، متوسط مانده و پیشبینی پنج ساله روی ۳.۲ درصد است که کمتر از میانگین تاریخی ۳.۷ درصد در فاصله سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ است.
صندوق بینالمللی پول پیشبینی خود را برای رشد تجارت جهانی، ۱.۵ درصد کاهش داد و به ۱.۷ درصد رساند که نصف رشدی است که در سال ۲۰۲۴ مشاهده شده بود و نشاندهنده تشدید پراکندگی اقتصاد جهانی است.
گورینچاس گفت: افزایش شدید تعرفهها میان آمریکا و چین، به کاهش تجارت دوجانبه بین دو اقتصاد بزرگ جهان منجر میشود و افزود: این مورد بر رشد تجارت جهانی تاثیر میگذارد، تجارت ادامه خواهد داشت، اما هزینه بیشتری به همراه دارد و کارآمدی کمتری خواهد داشت.